Ceva dulce si pentru cei ce tin dieta :D
Blatul este facut dupa o reteta de rulada a Laurei Adamache...iar foile vor fi subtiri,nu cum sunt de cele de tort obisnuite... asta ca sa nu va speriati :)))
Foi:
Se mixeaza galbenusurile cu iaurtul, amidonul si laptele praf degresat, apoi se adauga praful de copt si indulcitorul.
Intr-un bol separat se mixeaza albusurile cu un varf de cutit de sare dupa care se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, amestecand de jos in sus cu o lingura de lemn.
Compozitia obtinuta se imparte in 4 parti egale.
Se tapeteaza o forma rotunda (diametru de 26 cm) cu hartie de copt, se toarna prima parte din compozitie si se da la cuptor la foc mic pentru aprox. 15-20 min pana se rumeneste frumos.
La inceput blatul se va umfla, insa se va lasa atunci cand va fi scos din cuptor.
Dupa ce am scos prima foaie din cuptor o punem pe un prosop umed cu tot cu hartia de copt.
Astfel se va dezlipi mai usor de pe hartie, iar in 2-3 minute se va raci.
La fel procedam si cu restul foilor.
Lemon curd:
Se mixeaza ouale cu branza, dupa care se adauga indulcitorul si se amesteca bine.
Intr-un bol separat se amesteca sucul de lamaie cu amidonul, iar apoi se pune si coaja de lamaie si se toarna totul peste ouale amestecate cu branza.
Compozitia obtinuta se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn sau cu un tel pana se ingroasa (cca. 8-10 minute).
Se lasa la racit pana se asambleaza tortul.
Inainte de asamblarea tortului, crema se va imparti in 2 parti egale pentru a avea 2 straturi de lemon curd.
Crema de vanilie:
Se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Se pune laptele la foc mic, iar intr-un bol separat se adauga praful de budinca de vanilie care se amesteca cu indulcitorul, 4-5 linguri de lapte si esenta de vanilie.
Aceasta compozitie se toarna treptat peste laptele de pe foc amestecandu-se incontinuu cu o lingura de lemn pana se leaga bine, dupa care se da deoparte.
Gelatina se pune la hidratat in 100 ml apa dupa care se adauga in crema, se amesteca bine pana se incorporeaza in crema si se lasa la racit.
Asamblare:
Se tapeteaza tava in care am copt foile (cu peretii detasabili) cu folie alimentara.
Se pune prima foaie de blat urmata de un strat de lemon curd, se pune a2a foaie urmata de crema de vanilie, se pune a3a foaie urmata de un strat de lemon curd si se termina cu a4a foaie de blat.
Se da la frigider peste noapte sau pentru cateva ore apoi se orneaza dupa plac.
Eu am ornat cu ciocolata dietetica topita si lemon curd.