Am vazut acest tort pe internet si l-am incercat si eu,tare bun si racoritor :)
Am separat ptr inceput albusurile de galbenusuri.Am batut albusurile cu putina sare pana au devenit tari,apoi am adaugat zaharul si am batut in continuare pana s-a topit zaharul,am adaugat galbenusurile si am omogenizat usor de sus in jos,am cernut deasupra faina,praful de copt si cacaoa si am omogenizat din nou.
Am turnat compozitia intr-o tava rotunda unsa si tapetata cu hartie de copt si am copt blatul in cuptorul preincalzit 30-40 min. pana a trecut testul cu scobitoarea.
Dupa ce s-a racit am taiat blatul in doua.
Pentru crema am inceput asa:am zdrobit capsunile. Se poate face aceasta operatiune cu o furculita sau blender, dar nu de tot, au mai ramas bucati mai mari. Am pus capsunile intr-o cratita,am adaugat zaharul,am amestecat si am lasat sa fiarba cam o jumatate de ora nu mai mult.Am dat vasul la o parte sa se racoreasca.Am pus gelatina la hidratat in apa rece si am lasat sa se umfle 10-15 minute, apoi am pus-o intr-o craticioara pe aragaz fara a fierbe ptr ca-si pierde din proprietati de coagulare.Am adaugat gelatina peste capsuni,am amestecat bine ptr a se omogeniza si am dat vasul la rece ptr inchegare.Se poate tine 15 minute la congelator daca nu este timp.
Am batut frisca cu mixerul si am adaugat treptat in vasul cu crema de capsuni.
Am asamblat tortul:am pus pe un platou un inel de la tava detasabila.Blatul se poate insiropa cu siropul (150 ml apa+50 gr de zahar se fierb se pot pune arome).
In cercul detasabil am pus primul blat apoi crema de capsuni,apoi cel de-al doilea blat si am presat cu mana ptr a se lipi bine de crema,am dat tortul la frigider ptr 2 ore
Pentru decor am topit ciocolata amaruie pe baie de aburi,am adaugat untul si smantana si am amestecat bine pentru a se omogeniza.Cat timp s-a racorit bine glazura am scos inelul de la tort din jurul acestuia folosind un cutit ptr a se desprinde usor.Am turnat glazura peste tort si am ornat cu capsuni.
Pofta buna!