Ieri am implinit 6 ani de casnicie si am facut acest tort, preferatul sotului. Reteta originala e fara frisca, ci doar margarina, iar galbenusurile se pun crude, eu am adaptat-o. E putin migaloasa, dar se merita.
Galbenusurile si 2 linguri din cantitatea de zahar se bat cu un tel pana se deschid putin la culoare.
Cafeaua se face putin mai slaba, o turnam intr-un vas mai larg sau o farfurie adanca si se lasa putin la racit.
Frisca si 2 linguri din cafeaua pe care am pregatit-o se pun pe foc si cand s-a ingrosat putin, turnam peste galbenusuri, dar nu toata o data, amestecand fara oprire. Dupa ce am incorporat toata frisca punem din nou pe foc pana cand devine o crema omogena. O transferam pe o farfurie adanca si mai amestecam cu telul 2 minute.
Margarina si restul de zahar se mixeaza pana devine pufoasa, apoi ii adaugam crema de frisca si amestecam bine.
Intr-o forma cu fundul detasabil, incepem montarea: biscuitii, pe rand, se inmoaie rapid in cafeaua calduta apoi se aseaza un strat in forma; urmeaza un strat subtire de crema, apoi altul de biscuiti si tot asa pana terminam ingredientele, ultimul strat fiind de crema. Presuram deasupra biscuiti zdrobiti si ciocolata rasa.
Se da la frigider pentru cel putin 30 de minute.
1
Frisca se adauga putin cate putin peste galbenusuri, amestecand mereu, mai ales dupa ce le punem pe amandoua din nou la foc, daca nu vom obtine o omleta cu frisca :)
2
Biscuitii nu trebuie insiropati prea mult in cafea
3
Cafeaua nu o indulcim