Acesta este primul meu tort imbracat in pasta de zahar. Nu puteam gasi un eveniment mai bun pentru aceasta premiera decat ziua sotului meu. A fost mai multa munca, dar a meritat (si sotul si tortul). La multi ani!!!
Blat:
Mousse de menta:
Pasta de zahar:
Pentru blat batem albusurile spuma si apoi adaugam zaharul. Mixam pana se topeste si spuma devine lucioasa ca pentru bezea.
Galbenusurile le mixam cu uleiul iar apoi le punem peste spuma si amestecam usor pana se incorporeaza.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o cernem peste amestecul de oua cu ulei. Amestecam usor, de jos in sus, pana se omogenizeaza.
Punem aluatul in tava rotunda (26cm) tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor, la foc mediu pana trece testul scobitorii (~20 de minute)
Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar apoi il taiem in trei foi.
Mousse de menta (sursa: Miha):
Punem gelatina la hidratat in 5 linguri de apa rece.
Rupem ciocolata bucati si o punem pe foc mic impreuna cu 150 ml frisca. Lasam pana atinge punctul de fierbere apoi dam de pe foc si omogenizam. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Adaugam apoi si siropul de menta si lasam la racit.
Mixam bine cei 200 ml de frisca ramasa si adaugam "ciocolata mentolata" racita. Amestecam bine pana se omogenizeaza.
Pe un platou punem o foaie de tort pe care o insiropam cu sirop de zahar
in care am adaugat 2 linguri de coniac. Fixam un inel de tost in jurul blatului iar apoi punem jumatate din mousse-ul de menta si nivelam.
Acoperim cu urmatoarea foaie de tort insiropata si punem si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie insiropata si dam la frigider cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Pasta de zahar (reteta Lissei):
Punem gelatina si apa pe baie de abur iar cund sunt calde adaugam margarina si mierea. Amestecam pana se topesc.
Punem siropul rezultat intr-un castron si adaugam 300-400 g zahar pudra. Trebuie sa fie zahar pudra din comert, nu cel facut in casa, pentru ca zaharul din comert contine si amidon. Amestecam bine si tot adaugam zahar pana se ingroasa pasta.
Rasturnam pe masa si framantam, adaugand zahar pudra, pana nu se mai lipeste de masa si devine elastic ca un aluat.
Eu am mai facut inca o jumatate de portie in care am adaugam la inceput putin colorant alimentar albastru.
Infoliem pasta si o dam la frigider. Eu am lasat-o tot peste noate.
A doua zi am scos pasta din frigider, cu 1-2 ore inainte de a orna tortul. Inainte de a orna pasta trebuie framantata foarte bine, pana devine elastica, altfel ea va crapa.
Ungem tortul cu un strat subtire de unt si apoi ornam dupa preferinte.