Pentru prepararea blaturilor separam albusurile de galbenusuri. Cantitatea de zahar o impartim in doua; batem mai intai albusurile spuma cu zaharul si praful de sare.
Galbenusurile se mixeaza cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam apa minerala, praful de copt stins in zeama de lamaie.
Incorporam albusurile si faina in compozitia de galbenus, amestecand cu grija, de jos in sus cu o lingura de lemn.
Aceasta compozitie se imparte in doua, se coc la foc potrivit intr-o craticioara mica in diametru. Dupa testul cu scobitoarea scoatem blaturile din forma (craticioara) si le lasam la racit pana a doua zi.
Dupa ce s-au racit complet, adica a doua zi, blaturile se taie in doua.
Frisca rece, proaspat scoasa din frigider in care a stat cel putin o noapte se mixeaza la viteza mare impreuna cu intaritorul pentru frisca. Impartim cantitatea de frisca obtinuta in functie de aromele pe care dorim sa le folosim (eu am folosit doar doua arome)
Preparam un sirop din zahar ars (topim intr-un ibric zaharul, il lasam sa devina aramiu, adaugam cu grija apa si estenta de lamaie, lasam pe foc pana se topeste complet zaharul, dupa care lasam sa se raceasca complet).
Asezam 1 bucata de blat pe un platou peste care am presarat in prealabil putin zahar tos. Insiropam blatul. Ungem blatul cu un strat generos de frisca aromata, adaugam cel de-al doilea blat, insiropam, ungem un nou strat de frica,cu alta aroma. Procedam la fel pana cand asezam si ultimul blat (al patrulea).
Imbracam tortuletul in frisca, decoram dupa inspirate si lasam la rece cel putin o ora inainte de servire.
Pofta buna!!