Aveam de mult timp o rețetă de tort rapid și ușor de preparat, dar abia în urmă cu o săptămână l-am făcut. Am mai intervenit în rețetă, am adăugat, sau am schimbat unele ingrediente, potrivit gustului meu și ceea ce a ieșit a fost delicios. Tortul poate fi făcut de către oricine, deoarece nu cere mare îndemânare și nu necesită coacere. Este o rețetă rapidă la care merită să apelăm, din când în când, atunci când vrem să facem ceva dulce și simplu, dar cât de cât festiv.
Stafidele se opăresc 1 minut cu apă clocotită, se strecoară și apoi se țin câteva minute la hidratat în esență de rom (cam 2-3 lingurițe).
Se rup biscuiții în bucăți potrivite, nu prea mici.
Se amestecă bine nutella/finetti cu smântâna și când amestecul este omogen se adaugă biscuiții rupți și stafidele, cu tot cu esența de rom. Se încorporează cu grijă ingredientele solide, în așa fel încât să nu se sfărâme.
Într-o tavă cu inel se pun biscuiți întregi de jur împrejur. (Eu am folosit folie pe care am pus-o după ce am umezit tava, pentru că mi s-a întâmplat ca inelul să se blocheze și nu am vrut să pățesc așa ceva. În așa fel, cu folia întinsă și aderată la tava umezită nu a existat acest risc și tortul a rămas întreg, fără să se afecteze forma sa.)
Se umple golul din tavă cu amestecul de biscuiți, nutella/finetti și stafide și se nivelează ușor la suprafață. În loc de glazură se folosește un gem bine legat, care se întinde uniform pe toată suprafața tortului.
La urmă se presară pe tort nucă rumenită și mărunțită în prealabil.
Se dă tortul la frigider pentru cel puțin 2 ore, după care poate fi porționat și servit. Dacă este lăsat mai mult timp, tortul se va așeza mai bine și va fi mai ușor de porționat.
1
În loc de smântână puteți folosi un iaurt gras, deși dacă este acrișor, va dăuna gustului.
2
Puteți renunța la stafide, dacă vreți ca tortul să nu fie prea dulce.
3
Ca ”glazură” folosiți un gem bine legat, eventual acrișor, dacă vă place.
4
Pregătiți din timp nucile (rumenite, decojite și mărunțite) pentru a da un aspect și un gust bun tortului.
5
Dacă lăsați tortul la rece de pe o zi pe alta, se va așeza mai bine și se va porționa perfect. (Eu l-am porționat după numai 2 ore, pentru că eram cam nerăbdătoare...)