Cât încă mai sunt legume variate, proaspete și sănătoase, m-am gândit să fac o tocăniță și din garniturile pe care le fac de obicei (pireu de cartofi, paste, pilaf...) am ales cus-cusul, pentru că-mi place foarte mult. O ieșit o bunătate și o fantezie de culori îmbietoare.
Pentru această rețetă am folosit cus-cus cu bob mare, care necesită fierbere (7-8 minute). Pentru că întotdeauna prepar cus-cusul cu unt, am călit legumele în unt, după ce am turnat și puțin ulei de floarea soarelui în tigaie, ca să nu se ardă.
Se curăță mai întăi ceapa roșie, se spală și se taie în felii mari.
Într-o tigaie se toarnă uleiul și după ce s-a încălzit se pune untul, tăiat felii pentru a se topi mai repede.
Se călește ușor ceapa în unt, cu grijă ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se răzuie pe răzătoarea mare și se călesc peste ceapă.
Se spală gogoșarul și ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, se feliază și se călesc înăbușit, peste celelalte legume din tigaie, fără a amesteca prea mult în tigaie, ca să nu se terciuiască.
Se curăță ceapa verde, se spală bine și se taie rondele, după care se pune la călit în tigaia cu legume.
Se spală roșia, se taie în bucăți mari și se pune și ea la călit, peste celelalte legume.
Se adaugă 100 ml de apă (supă concentrată) și se lasă tigaia cu legumele la fiert înăbușit, fără a amesteca prea mult în ea.
Când legumele s-au pătruns, se condimentează cu sare și piper și după încă 2-3 minute se oprește focul de la aragaz.
Între timp se pune cus-cusul la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 8-9 minute. Când a fiert, se strecoară, se clătește în două-trei ape și se lasă la scurs, după care se pune pe platou.
Se pune tocănița peste cus-cusul din platou, odată cu sosul lăsat de legume. Se servește caldă.
1
Pentru ca untul să nu se ardă, este bine ca mai întâi să turnați în tigaie ulei de floarea soarelui.
2
Când căliți ceapa, aveți mare grijă să nu se ardă, nici ea, nici untul.
3
Pentru aspect, este de preferat să tăiați/feliați legumele în bucăți mai mari, iar rădăcinoasele trebuie răzuite pe răzătoarea mare.
4
Nu amestecați prea mult în tigaie, până se pătrund legumele, ca să nu se terciuiască, ci să-și păstreze forma, pe cât posibil.
5
Pentru ca legumele să-și păstreze forma, trebuie să le preparați înăbușit și să nu amestecați prea mult în tigaie.
6
După ce adăugați roșiile (care sunt zemoase) adăugați și apa (supa concentrată) pentru ca toate legumele să fiarbă și să fie pătrunse.
7
Lăsați tigaia pe foc mediu, până ce mai scade puțin sosul format.
8
Condimentați tocănița cu sare și piper, cu 2-3 minute înainte de oprirea focului.
9
Când opriți focul de la aragaz, trebuie să mai rămână suficient sos care să dea gust cus-cusului.
10
Clătiți bine și scurgeți de apă cus-cusul după fierbere, ca să nu rămână apos.