Am gasit o reteta de tarta cu mere delicioasa. Aluatul e foarte fraged si poate fi folosit cu tot felul de umpluturi. Eu am folosit mere caramelizate...
Eu am folosit robotul de bucatarie pentru aluat si l-am preparat imediat.
Aluatul de tarta:
Puneti faina, zaharul si sarea in robot si amestecati de cateva ori.
Taiati untul in cubulete, adaugati-l in vas si amestecati pret de 8-10 secunde, cat bucatile de unt sa se fi amestecat cu faina, dar sa mai ramana si bucatele de marimea bobului de mazare.
Adaugati apa cu gheata si lasati robotul sa amestece inca de 10-12 ori. Daca aluatul nu se faramiteaza atunci cand este ciupit inseamna ca e gata.
Puneti putina faina pe blatul de lucru, puneti aluatul peste si dati-i forma unui disc. Acoperiti cu folie de plastic si dati la frigider o ora sau chiar peste noapte.
Umplutura:
Intre timp, spalati merele, curatati-le de coaja si cotor si taiati-le felii.
Intr-o tigaie incinsa puneti merele, adaugati zaharul si amestecati pana merele isi lasa zeama si apoi se incheaga ca un sirop.
Adaugati un praf de scortisoara si putina esenta de rom si amestecati pana se caramelizeaza merele. Au prins o culoare minunata...
Prepararea tartei:
Pe blatul presarat cu faina asezati aluatul, intindeti pana obtineti o foaie subtire, putin mai mare decat tava in care veti pune tarta. Tava ungeti-o cu putin unt.
Intindeti aluatul in tava: rulati aluatul pe sucitor si desfasurati-l peste tava, cu grija. Asezati bine aluatul in tava si puneti merele pe deasupra, intr-un strat uniform.
Trageti marginile aluatului peste umplutura, lasand centrul descoperit.
Cu o pensula ungeti marginile aluatului cu putina apa si presarati pe deasupra zahar .
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 grade, cam 15 minute, dupa care micsorati temperatura la 180 grade si mai tineti tarta inca 20-25 minute, verificand sa nu se coaca prea tare.
Lasati sa se raceasca putin, apoi taiati triunghiuri tarta si serviti!