Pentru mine, toamna a fost intotdeauna un sezon al reveriilor, al mirosului de gutui si mere, al razelor caldute de soare...cand eu deja suspin dupa zilele de vara! Si tot asa imi amintesc ce copil dificil am fost din punctul de vedere al alimentatiei, cand nu voiam sa mananc mai nimic...si cum se perindau prin fata ochilor mei fel de fel de bunatati, care mai de care mai atragatoare, dichisite si parfumate...iar eu, am descoperit dovleacul:)
Se preincalzeste cuptorul
Se spala legumele, se curata si se taie cuburi, dupa care se maruntesc in robotul de bucatarie, sau se dau pe razatoarea mica
Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt, sau se maruntesc cu ajutorul robotului de bucatarie
Se spala dovleacul, se sterge cu un servet, apoi se taie pe lung, in 2 jumatati egale
Se scobeste cu grija, cu ajutorul unei linguri, se scot samburii si, daca alveola rezultata este prea mica, se largeste cu ajutorul aceleiasi linguri (atentie: nu se scobeste de tot, trebuie sa lasam coaja si margini de cca 2 cm de la coaja, astfel incat sa putem folosi dovleacul pe post de castron)
Se sareaza putin dovleacul si se stropeste cu putin ulei de masline presat la rece
Se aseaza jumatatile de dovleac intr-o tava simpla, cu cavitatile in sus si se introduc in cuptor 10 minute
Intre timp, se prepara umplutura: ceapa si suturoiul se calesc usor intr-o craticioara cu 1 lingura ulei de masline presat la rece.
Se adauga carnea si radacinoasele, se calesc toate impreuna cca 2 minute, se adauga supa si se lasa la fiert inca 15 minute
Se scoate dovleacul din cuptor si se acopera cu hartie de copt, dupa care se introduce din nou in cuptor pentru inca 20-25 minute, pana se inmoaie (rolul hartiei este acela de a preveni innegrirea dovleacului)
Dupa ce dovleacul s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa la racorit.
Intre timp,se verifica compozitia de carne, se adauga restul ingredientelor si se potriveste de sare si piper
Se umplu cavitatile dovleacului cu compozitia de mai sus si se mai da la cuptor inca 5 minute, sa se usuce putin deasupra.
Se scoate din cuptor, se transfera dovleacul pe un platou si se decoreaza cu patrunjel proaspat tocat
Se serveste cald, ca atare, sau cu un sos de iaurt ori de rosii
Pofta buna!