În fiecare an, de 9 martie credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de mucenici din Sebastia (Sevastia), în ziua în care se termină și babele cele friguroase mare marchează trecerea de la iarnă, la primăvară.
În tradiția populară se zice că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele prepară un soi de colăcei, numiți "mucenici", "sfințișori"("sfinți"), sau "brădoși" în amintirea celor 40 de martiri, morți întru păstrarea/apărarea credinței.
În Moldova, acești colăcei în forma cifrei 8 se numesc "sfințișori" ("sfinți"). De obicei, această sărbătoare este în Postul Mare al Paștelui, așa că sfințișorii se fac de post, unși cu miere și presărați cu nucă măcinată. Sfințișorii pot fi împletiți, sau nu.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 8 sfințișori împletiți, mari.
Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia.
Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se răzuie peste făina din vasul pentru frământat.
Se toarnă apă caldă, puțin câte puțin și se dizolvă mai întâi drojdia și zahărul, după care se încorporează și făina. După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă și uleiul, puțin câte puțin și se frământă până ce se încorporează tot, iar aluatul devine elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Între timp se pregătește siropul, din apă, zahăr și coaja de la o portocală. Se fierbe până se leagă puțin.
Nucile se sparg, se aleg și se macină.
Când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin pentru a scoate aerul din el, după care se împarte în 8 bucăți.
Pentru formarea sfințișorilor, se ia fiecare bucată, se împarte în două și din fiecare se formează niște suluri care se împletesc. Se unesc capetele împletiturii, formând un colăcel, care se răsucește pentru a forma sfințișorul, în forma cifrei 8.
Se procedează la fel pentru formarea tuturor sfințișorilor, care se lasă încă 20 minute să crească, la căldură, după care se ung cu siropul de portocală preparat în prealabil și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu.
Când s-au rumenit frumos, sunt gata. Se scot sfințișorii din cuptor, se ung din belșug cu siropul de portocală și se mai lasă 10 minute, ca să se pătrundă. După acest interval de timp, se ung sfințișorii cu miere diluată cu puțină apă caldă (ca să se întindă mai ușor) și se dau prin nucă măcinată.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, este necesar ca ingredientele să fie la temperatura camerei.
2
Pentru frământat, folosiți apă caldă, nu fierbinte, ca să nu se pripească aluatul.
3
Pentru că aluatul nu conține ouă, nici grăsimi, nu este necesar să-l frământați decât atât cât să se încorporeze toate ingredientele și să devină elastic și nelipicios.
4
Sfințișorii pot fi făcuți și simpli, neîmpletiți. În acest caz, veți face un singur sul de aluat din care veți forma colăcelul, pe care-l veți răsuci și uni la mijloc, pentru a forma cifra 8.
5
Dacă veți face sfințișorii mai mici (pentru că sunt mai drăguți!) există riscul ca stând în cuptor, să se usuce prea tare, neavând aluat suficient.
6
Siropul de portocală este mai natural și mai delicios decât alte siropuri obținute din esențe și îl veți folosi ca să ungeți sfințișorii atât înainte de a-i da la cuptor, cât și după ce-i scoateți, gata copți.
7
Ca să se întindă mai ușor, este bine ca mierea să fie diluată cu puțină apă caldă.