Savarinele imi aduc aminte de casa...copilarie...si in special de bunica mea careia ii placeau atit de mult aceste prajituri.
Sunt foarte usor de facut.Trebuie doar putina rebdare .
Pentru savarine:
Pentru sirop:
Pentru ornat :
Incepem prin a incalzi laptele.Trebuie sa fie cald si NU fierbinte.
Amestecam laptele cu drojdia uscata si zaharul.
Punem intr-un bol faina cernuta.Adaugam laptele , oul si uleiul.Amestecam ingredientele cu ajutorul unei linguri .
Punem un praf de sare si amestecam in continuare pentru 5 minute .
Acoperim bolul cu folie de plastic si lasam aluatul sa creasca 30-40 minute ( pana isi va dubla volumul).
Ungem formele pentru savarine cu unt si tapetam cu faina.
Punem aluatul in forme ajutindu-ne de o lingurita .Lasam astfel aluatul sa mai creasca inca 20 minute in forme.
Incalzim cuptorul la 180 grade si punem formele umplue pentru 20-25 minute.Pana ce s-au aurit frumos la suprafata.
Cand sunt gata,le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Intre timp punem intr-o craticioara apa impreuna cu zaharul si lasam sa fiarba la foc mic pana ce zaharul s-a dizolvat.Oprim focul si adaugam esenta de rom.Lasam siropul obtinut sa se raceasca.
Frisca lichida o mixam la viteza maxima .
Dupa ce savarinele s-au racit,le intoarcem invers si taiem un capacel dar fara sa il separam de tot .
Punem fiecare savarina in sirop dupa care deschideti usor capacelul si ornati cu multa frisca.Pe fiecare capacel punem dulceata de capsuni .
Savarinele le dam la frigider pana in momentul servirii.
1
Tineti savarinele la frigider cel putin 7-8 ore sau ideal ar fi peste noapte.
2
Ceea ce face din savarina o prajitura atit de gustoasa este chiar blatul bine insiropat asa ca aveti grija ca atunci cind puneti savarina in sirop ,aceasta sa absoarba cat mai mult.
3
Dulceata de capsuni poate fi inlocuita dupa plac.