Dragii mei, ce spuneti de savarine? Savarinele acelea insiropate si cu frica multa pe care le mancam la cofetarie, pe nerasuflate? Drept sa va spun, imi aduc aminte cu placere cand intram intr-o cofetarie si tata ne cumpara savarine mie si fratelui meu. Ma uitam fascinata la ele si-mi inchipuiam ce gust aveau pana sa ajungem cu ele acasa. Imi mai amintesc ca mereu tata cumpara mai multe savarine, desi noi eram doar patru, pentru ca mereu ne bateam si pe portiile parintilor, iar ei mereu le imparteau cu noi. Mi-as dori sa le pot oferi si eu copiilor mei aceleasi amintiri pe care le retraiesc cu drag acum. Sincer, e prima data cand fac savarine acasa, desi aveam o reteta veche scrisa pe o foaie de hartie. Nu am indraznit pana acum sa le fac acasa pentru ca imi imaginam ca nu au cum sa fie ca cele de la cofetarie. Surpriza, au iesit exact ca cele din cofetarii, aceasi aroma, aceasi textura, acelasi gust! DEMENTIALE!
Pentru aluatul de savarine puneti faina intr-un castron, amestecati laptele cu drojdia uscata si cu zaharul si turnati-l peste faina. Adaugati apoi ouale si uleiul si amestecati alulatul cu o lingura pentru ca el va fi foarte moale. Adaugati si sarea si amestecati aluatul pentru 5 minute apoi acoperiti castronul cu folie de plastic si lasati aluatul sa creasca pentru 30-40 de minute sau pana ce isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut puneti-l in forme de savarine pe care le-ati uns cu unt si le-ati tapetat cu faina. Ajutati-va de doua lingurite. Lasati savarinele sa mai creasca in forme pentru 20 de minute sau pana ce ajung pana la buza formei. Puneti apoi savarinele la cuptor pentru 20-25 de minute sau pana ce sunt frumos rumenite deasupra.Lasati apoi savarinele sa se raceasca.
Pentru sirop puneti apa si zaharul pe foc si lasati sa fiarba pana ce se dizolva zaharul. Opriti focul si adaugati esenta de rom. Lasati siropul sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit savarinele, intoarceti-le invers si taiati un capacel fara a-l separa cu totul de restul savarinei (VEZI VIDEO). Scufundati fiecare savarina in sirop.
Bateti frisca. Daca folositi smantana dulce pentru frisca adaugati si cateva linguri de zahar pudra. Puneti frisca intr-un pos, deschideti usor capacelul fiecarei savarine si puneti frisca intr-un strat foarte generos. Puteti pune pe fiecare capacel al savarinei putin jeleu sau putina dulceata de capsuni. Dati savarinele la frigider pentru cel putin 8 ore sau peste noapte. Serviti-le reci.
Pofta buna !