Sarmalele casei

de mihaelar63 in Mancaruri cu carne, 20 Ian 2020 | 4448 vizualizari

 

,,Bunatati pentru Craciun "
Fiecare gospodina spune ca ea prepara cele mai bune sarmale. Dar va spun eu ca ale mele sunt extraordinare.  Le prepar exact asa cum le facea si bunica. Pe cuvant de Bucataras!!! Noua ne plac coapte in vas roman si jumatate de orez il inlocuiesc cu pasat [ crupe de porumb],Farfuria de prezentare ,, Copacul vietii "' ceramica de Horezu este cumparat de la targul olarilor de la Sibiu si imi aminteste cu drag de intalnirea din Vara a bucatrasilor de la Paltinis !!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata - de pe balcon :D
  • 1 kg carne tocata amestec porc + vita
  • 700 gr Kaizer afumat
  • 100 gr ulei
  • sorici de porc
  • 2 cepe mari rosii
  • 2 linguri pasta ardei Kapia +telina -productie proprie
  • 1 lingurita boia dulce ardei
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 cana pasat (crupe de porumb]
  • 1 cana orez de calitate cu bob mare
  • 1 pahar bulion de rosii -productie proprie
  • 2 cani de moare [zeama de varza acra ]
  • 3 tije marar uscat
  • 3 fire marar verde
  • 3 tije cimbru uscat
  • cimbru verde
  • sare
  • smantana sau iaurt grecesc pentru servit
  • ardei iute pentru servit
  • hrean razuit pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalele casei:

  1. Se scurge varza murata de zeama .Se desfac frunzele.
  2. Fiecare frunza se curata de nervurile mai groase si se imparte in doua .
  3. Pasatul se spala bine din mai multe ape si se lasa la hidratat .
  4. Pregatiti vasul roman: se pune cu apa in el sa stea macar o ora la hidratare .
  5. Ceapa rosie se curata si se toaca cubulete .
  6. Slaninuta si partile mai carnose de la Kaizer se taie cuburi .
  7. Sotati usor ceapa rosie in ulei .
  8. Adugati cubuletele de slaninuta si kaizer afumat .
  9. Cand incep sa se elibereze din grasimi la prajire se pune orezul si se amesteca .
  10. Cand orezul devine sticlos ,vine randul pasatului sia condimentelor : piper , boia si pasta de ardei .
  11. Gustati si puneti numai daca este nevoie sare .
  12. Trebuie tinut cont ca slaninuta , kaizerul si varza murata sunt toate conservate cu sare .
  13. Amestecati bine si trageti tigaia de pe foc . Eu am folosit o tigaie WoK incapatoare .
  14. Pe fundul vasului roman se pun tijee de ierburi uscate si mararul verde .
  15. Se impacheteaza sarmalele si se aseaza in vas .
  16. Eu fac sarmalele nici prea mici , nici prea mari .
  17. In general imi ies in medie cam 40 sarmale .Asta in conditiile in care mananc la greu compozitie de sarmale cruda .Tartar de sarmale in toata regula :D
  18. Distribuiti feliile de afumatura si soricii .
  19. Se toarna peste sarmale bulionul si se stropesate cu putin ulei .
  20. Eu am pus bulion pentru ca  da gust si culoare frumoasa sarmalelor .
  21. Am turnat moarea in vas -cu grija pe laterale sa nu spal bulionul si uliul .
  22. Se pune capac si se da vasul roman 1 ora la cuptor la 180 grade .
  23. Dupa o ora se ridica capacul si se lasa sa se coca sarmalele pana se rumenesc frumos .Asta cam 20 minute .
  24. Nu trebuie sarmalele gatite pana se obtine un terci , ele sunt bune coapte .
  25. Cimbrul verde se presara la sfarsit sa dea o nota de prospetime sarmalelor !!!
  26. Serviti sarmalele insotite de ardei iute , smantana si hrean razuit .

TIPS-URI

1

Gustati si puneti numai daca este nevoie sare.

2

Trebuie tinut cont ca slaninuta, kaizerul si varza murata sunt toate conservate cu sare.

3

Langa sarmale merge bine un pahar de tuica buna. Noi am servit tuica ungureasca de zmeura cu miere de albine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalele casei" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Friptura de purcel