Multe popoare revendică sarmalele, ca pe o mâncare națională. În esență, ele diferă ca mod de preparare și ingredinte folosite. Turcii, de la care se presupune că am luat acest preparat, nu folosesc carne de porc, jambon sau slăninuță, deci avînd în vedere modul de preparare și servire, putem spune că este o mîncare națională. Bunica mea făcea des sarmale de post, cu hribi uscați pe lespede și păsat (crupe cum li se spune în Moldova).Credeți-mă pe cuvânt, erau excelente! De data asta, m-am gândit la o reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat, niște sarmale de post, cu ghebe măcinate și făină de mălai (păsat/crupe n-am găsit la piață), învelite în foi de varză acră.
Din ingredientele de mai jos, am făcut 42 sarmale.
Ingredientele de care aveti nevoie: varza murata, ghebe, ceapa, morcovi, faina de porumb.
Iata cum se prepara Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat
Separăm frunzele de varză și dacă sunt prea acre, le punem în apă rece, la desărat, cam jumătate de oră, apoi la scurs, într-o sită.
Observație: Dacă folosim ciuperci champignons, le curățăm și le spălăm bine, apoi le tăiem mărunt. Dacă vă deranjează gustul dat de pielița de pe pălăriuță, puteți s-o îndepărtați!
Curățăm ceapa, morcovii, pătrunjelul și roșia și le spalăm bine. Ceapa și roșia le toacăm mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina le dăm prin răzătoarea mare.
Turnăm ulei într-o tigaie, îl încingem și sotăm ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul și pătrunjelul). Adăugăm apoi roșia și sucul de roșii și lăsăm să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi.
Observație:Dacă folosiți ciuperci champignons, puneți-le odată co roșia și sucul de roșii!
Oprim focul și adăugăm ghebele (sunt deja prefierte și măcinate), făina de mălai și asezonăm cu condimente, după gust și preferință.
După ce compoziția s-a răcit, începem să împachetăm sarmalele!
Dacă frunzele sunt prea mari, se tăiem în două sau în patru bucăți și îndepărtăm nervurile și cotoarele.
Umplem frunzele de varză cu compoziția de mai sus, dar nu strângem prea tare ca să nu se spargă sarmalele, când fierb. Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Deasupra putem pune și un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tablă) ca să împiedice sarmalele să se ridice la suprafață și să fie mereu acoperite, ca să fiarbă bine. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După vreo oră, oprim focul (gustăm dacă sarmalele sunt fierte!) și lăsăm să se răcească cu capacul pus pe oală.
Sarmalele de post, cu ciuperci și păsat, se pot servi chiar și reci, cu sau fără mămăliguță, cu ardei iute dacă doriți.
Poftă bună!
Vezi si reteta de Sarmalele padurarului.
1
Pentru a reusi Reteta de sarmalute de post, cu ciuperci si pasat, va rugam sa tineti cont de urmatoarele:
2
Dacă vă place, puteți folosi boia de ardei iute.
3
Puteți folosi orice fel de ciuperci.
4
Puneți și o ceapă crudă la umplutură și sarmalele vor avea un gust aparte.
5
În loc de suc de roșii puteți folosi 1-2 linguri de pastă de tomate.
6
Nu strângeți prea tare sarmalele, când le modelați, ca să poată fierbe cât mai bine.
7
Dacă frunza de varză este mai groasă sau are nervuri, presați-o cu dosul cuțitului, fără s-o rupeți.
8
Când scade apa, mai adăugați, pentru ca să fie mereu acoperite și să nu se usuce.
9
Pentru sarmale puteți folosi și varză dulce sau frunze de viță de vie, hrean, ștevie sau podbal!
10
La fiert puteți să folosiți și cimbru sau mărar uscat (sau verde), dacă vă place.
11
Puteți servi sarmalele și cu smântână dar nu vor mai fi de post!