Mi-am rasfatat sotul cu o saramura pe cinste, la inceput cand m-am apucat sa o pregatesc a dat sa comenteze...saramura de somon? Hmmm...se face din pastrav, crap etc( de parca n-as fi stiut)..... :))))))) imi zice pescarul meu amator, da... i-am raspuns? Stai sa vezi si de somon by Ruxy......i-a placut de nu a avut aer, manca si o lauda, foaaaaaaarte buna, delicioasa, chiar nobila :)))...sper sa va placa si voua celor ce o veti proba!
Incingem gratarul( din gradina, in cazul meu), dar se poate prepara si pe aragaz.
Somonul il spalam il uscam intr-un servet de bucatarie si-l frecam cu putina sare grunjoasa, stoarcem si 1/2 de lamaie deasupra.
Il frigem pe gratar cu grija sa nu-l ardem, il punem pe partea cu pielita in jur de 15 minute, apoi se lasa maxim 6 sau 7 minute pe fiecare parte. Se scoate si se da deoparte.
Intre timp ardeiul se taie fasii, rosiile se taie in patru, cei 3 sau 4 catei de usturoi se lasa in coaja. Se pune o foaie pergament pe tava de cuptor si se aseaza legumele. Se coc 30 de minute la 200 de grade.
Frecam usturoiul zdrobit( capatana) cu putina sare si cu 100 ml apa preparam mujdeiul.
Intr-o tigaie sau cratita punem uleiul apoi legumele coapte( usturoiul copt il scoatem cu lingurita din coaja, adaugam mujdeiul si apoi lamaia, otetul, vinul, pasta de ardei dulce si cea de ardei iute, patrunjelul, condimentele si potrivim gustul de sare si piper. Adaugam si putin zahar( daca dorim) pentru gustul dulce acrisor.
Legumele coapte ofera sosului o savoare deosebita!
Punem fileurile de somon cu grija sa nu le rupem in sosul pregatit si lasam pentru 30 de minute. Acoperim cu un capac iar aromele si gusturile se vor bucura unele de altele din plin.
Servim cu mamaliguta si desigur daca cineva doreste mai mult usturoi sau mai mult ardei iute il oferim separat un bol cu mujdei si unul cu pasta de ardei iute....