Placinte foioase cu telemea la cuptor – genul de placinte pe care nu prea le refuza nimeni Cum merg c-o bere alaturi? Ceva de vis! :)) Nu se fac greu, desi necesita respectarea catorva pasi. Telemea, faina, drojdie, oua, sunt cateva dintre ingredientele necesare.
Iata cum se prepara Reteta de placinte foioase cu telemea la cuptor – genul de placinte pe care nu prea le refuza nimeni
Pune intr-un bol apa (nu trebuie nici calda, nici rece, ci la temperatura camerei). Pune in ea drojdia, sarea si omogenizeaza. Adauga un galbenus de ou, usor batut cu furculita, si amesteca totul.
Lasa pentru 5 minute.
Pune apoi faina cernuta, 450 g initial, si incepe sa framanti cu mana, adaugand, treptat, 2 linguri cu ulei. Doar daca este prea moale aluatul, mai adaugi cele 50 g faina ramase. Initial aluatul e lipicios, insa pe masura ce framanti, el devine elastic si se dezlipeste de mana.
Dupa 5-6 minute de framantat, il aduni intr-o bila, acoperi cu folie alimentara si lasi pentru 20 de minute.
Rastorni apoi aluatul pe blatul infainat, formezi un sul si il feliezi in 12 bucati din care formezi bilute de aluat, cu mainile usor infainate.
Le acoperi cu un servet si lasi iarasi 20 minute.
Intre timp pregatesti umplutura. Faramitezi cu degetele branza telemea (eu folosesc telemea de la Lidl, Milbona, la cutie metalica) si o amesteci cu oul si albusul ramas de la aluat.
Pregatesti un vas in care pui ulei.
Iei fiecare bila de aluat si o intinzi cu sucitorul intr-o foaie rotunda, apoi o pensulezi bine cu ulei pe ambele parti.
Procedezi la fel cu toate bilele si suprapui foile obtinute.
Le lasi 5 minute, apoi iei cate 2 si, pe blatul curat, le intinzi cu degetele, tragand din toate partile de foaie, pana cand obtii o foaie foarte subtire. Se lucreaza tare frumos!
Imparti umplutura in 6 parti aproximativ egale.
Pui pe mijlocul foilor intinse o parte din umplutura, distribuind-o in forma de cerc. Treci aluatul peste umplutura, adunandu-l ca in imagine, apoi transferi placinta usor in tava, cu capetele aluatului in jos.
Vei obtine 6 placinte.
Lasi iar la odihna pentru 20 de minute, apoi pensulezi placintele cu galbenus de ou, amestecat cu putina apa si le coci in cuptorul preincins, la 180 grade, program cu ventilatie, pentru 30-35 minute, sau pana cand sunt frumos rumenite.
Aceste placinte foioase cu telemea la cuptor se lasa se racoreasca, apoi se pot servi.
La fel de bune si gustoase sunt si Placintele ardelenesti sau Placintele cu carne care merg de minune cu un Ketchup de casa.
Sa va fie de folos!