Am primit o plasa plina de vinete si prima reteta ce mi-a venit in minte a fost reteta de moussaka pe care nu am facut-o de mult Azi am gatit-o si a iesit atat de buna ca neaparat vreau sa o impartasesc cu voi. Nu sustin ca e reteta originala -am gatit-o in functie de gustul meu- ceea ce fac cu fiecare fel de mancare gatit.
Pentru Reteta de moussaka de vinete am folosit urmatoarele ingrediente: vinete, carne tocata, ceapa, rosii, vin alb, supa de carne, sos bechamel, cascaval.
Iata cum se prepara Reteta de moussaka de vinete
Pregatim vinetele: se taie in felii nu foarte subtiri si le presaram cu sare, piper si praf de usturoi, apoi punem putin ulei de masline, amestecand sa cuprinda toate feliile. In tava de cuptor punem hartie de copt si asezam feliile de vinete, le dam la cuptor la 180ºC pana se coc, apoi le scoatem si pastram pana facem carnea.
Intr-o cratita punem ceapa tocata marunt cu ulei de masline la calit. Adaugam foaie de dafin si cimbru proaspat (eu am pus si ardei iute dar e optional). Cand s-a rumenit putin ceapa, adaugam boia (cca 1 lta) si apoi punem carnea. Eu am folosit carne de vita tocata (partea mai grasa)-lasam sa se caleasca bine si adaugam usturoiul si rosiile taiate cubulete. Se pot folosi rosii proaspete, dar bine coapte sau in conserva.
Dupa 5 minute, adaugam si pasta /sucul de rosii si apoi vinul si lasam sa fiarba la foc mare pana scade lichidul; adaugam condimentele: sare, piper, putin chimen praf si foarte putina scortisoara (dupa gust). Adaugam supa si lasam sa fiarba pana se ingroasa sosul.
Intr-un vas termorezistent punem pe fund putin bechamel (e un sos facut din unt+faina+lapte) si aranjam straturi de vinete+carne+felii de cascaval /sau mozarella+vinete+carne+vinete+ sos bechamel. Deasupra sosului punem parmezan razuit
Dam la cuptorul incins pentru cca 20-30 minute, pana cand se rumeneste deasupra.
Lasam sa se mai racesca si apoi portionam.
Vezi si reteta de Musaca de cartofi.