Gust deosebit, textura pufoasa, e tare buna! Reteta de baza pentru paine de casa se face usor, fie ca sunteti incepator sau expert in bucatarie. Nici nu necesita multe ingrediente.
Reteta de baza pentru paine de casa
Preparare Reteta de baza pentru paine de casa
Amestecati intr-un vas drojdia cu zaharul si 100 ml de apa calduta. Lasati la loc caldut pentru 5-10 minute.
Amestecati faina cu sarea, faceti o gropita in mijloc si adaugati amestecul de drojdie activata.
Adaugati treptat restul de apa calduta si uleiul de masline, daca folositi. Amestecati pana la omogenizare.
Framantati aluatul pe blatul infainat, pentru 10 minute.
Ungeti un bol cu ulei, puneti aluatul si lasati sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul din bol si framantati-l usor pentru a elimina aerul. Adunati-l intr-o bila rotunda si puneti-l pe o tava de copt tapetata cu hartie de copt.
Acoperiti din nou si lasati iar la crescut pentru 30-45 de minute.
Preincalziti cuptorul la 220°C (425°F). Crestati usor aluatul la suprafata, cu un cutit ascutit.
Coaceti painea timp de 25-30 de minute, sau pana cand devine rumena si suna a gol cand este batuta usor pe fund.
Lasati painea sa se raceasca complet pe un gratar inainte de a o taia si servi.
Puteti incerca si Paine alba cu lapte sau Paine integrala
Painea cu urda si leurda e absolut delicioasa!