Unii dintre voi cu siguranta cunoasteti aceasta reteta promovata in cadrul campaniei din iunie: “În cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti”-Transavia (Furnizor al Casei Majestatii Sale Regele Mihai I).
Alice Ciobanu a preparat-o la castelul Haller, castel care a fost in proprietatea acestei doamne in urma cu 65 de ani.
Contesa Ilona este descrisa ca fiind o femeie frumoasa, cu simt artistic, eleganta si rafinata, nu aveam decat sa sper ca si acest preparat va purta amprenta ei.
De la prima degustare, simturile mele pantagruelice plebee, in mod miraculos s-au simtit innobilate :) .
Nu stiu cat de romanca a fost aceasta contesa dar imi place sa cred ca reteta apratine bucatariei romanesti si vorba lui Cousteau: "suntem foarte bogati in asa-zisa noastra saracie".
In cazul in care folositi ciuperci deshidratate (cum este cazul meu pt. ca numai sub forma aceasta am gasit in zona), primul pas este sa puneti ghebele la hidratat. Se dau un clocot, se scurg, se pun in apa rece pentru 20-30 minute si abia apoi se fierb.
PREPARARE OREZ
Tocati ceapa marunt si dati morcovul pe razatoare. Intr-o cratita puneti untul si incalziti-l putin. Adaugati ceapa si lasati pana ce se inmoaie si devine sticloasa. Puneti apoi morcovul, adaugati un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecati de cateva ori si lasati pe foc 2 minute.
Stingeti totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, nu stiu ce parere are contesa despre asta dar eu l-am mutat in steamer si l-am continuat la abur punand cele doua linguri de ulei. Adaugati supa de pui sau de legume fierbinte, eu am avut un ultim pahar la congelator. Potriviti de sare si piper, dupa gust. Lasati la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.
PREPARARE PIEPT DE PUI
Folositi piept de pui gata feliat, pentru preparare rapida a retetei si pentru a avea garantia unei impecabile felii de piept de pui. Astfel economisiti timp si veti obtine, in final, un preparat gustos si atragator. Feliile de piept de pui le spalati in apa rece dupa care le uscati cu prosoape de hartie absorbanta. Presarati-le, apoi, cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika. Intr-o tigaie incingeti untul si adaugati feliile de piept de pui. Presarati rozmarin verde tocat si lasati-le la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarceti feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor. Adaugati berea neagra care va conferi puiului o savoare si o fragezime deosebita. Lasati pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.
PREPARARE SOTE DE GHEBE
Fierbeti ghebele. Sote-ul de ghebe (le puteti inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe a sfarai in tigaie.
daca ghebele sunt deshidratate O jumatate de ceapa mica o tocati marunt. Incingeti o lingura de unt, intr-o tigaie. Caliti ceapa pana se inmoaie. Imediat ce s-a inmuiat, adaugati ghebele fierte si scurse bine de apa. Presarati un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasati la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore. Adaugati smantana si lasati la foc mic pana ce sosul de ingroasa.
MONTAJUL IN FARFURIE
Pe o farfurie montati orezul cu ajutorul unui inel special (eu am folosit un vas banal pana imi voi lua inelul din camara bucatarasilor :P ). Puneti doua felii aurii de piept de pui si asortati totul cu sote-ul de ghebe.
Seriviti cald alaturi de un pahar de vin alb. Savurati cu placere!
1
Nu faceti pilaful clasic cu multa apa, rasfiert si ciorofleaca.
2
Este o combinatie care ma entuziasmeaza si va indemn sa incercati sa o faceti macar pentru o zi speciala.