Rasolul afumat este foarte apreciat în casă, dar de data aceasta am vrut să-l prepar altfel, nu cu fasole, ca de obicei. Așa că l-am făcut cu păstăi (tot un fel de fasole, dar verde!) pentru că mai am câteva pungi în congelator...
Este o mâncare relativ ușor de preparat, dietetică, fără prăjeli și foarte gustoasă, atât doar că durează ceva mai mult timp fierberea rasolului.
Rasolul se spală bine și se pune la fiert, la foc iute, în apă suficientă, care să-l acopere.
Roșiile se spală și se feliază, iar păstăile, dacă sunt proaspete, se aleg, li se îndepărtează codițele și se opăresc în apă clocotită cu sare, după care se strecoară și se lasă în așteptare, până ce vor fi puse în mâncare. Dacă folosiți păstăi de la congelator, care sunt deja opărite, nu trebuie decât să le decongelați și să le lăsați să se scurgă de apă.
Cepele se curăță de coji, se spală și se taie rondele.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie felii subțiri.
Când rasolul a fiert, se scoate din apă și se lasă să se răcorească, după care se alege de pe os și se îndepărtează șoriciul.
Într-o cratiță se pun păstăile, roșiile feliate, usturoiul și rondelele de ceapă, după care se pun bucățile de rasol. Se presară condimentele (sare, piper, cimbru) și se strecoară prin sită apa în care a fiert rasolul. Se dă cratița la cuptor, să scadă zeama și să se rumenească rasolul, după care se poate servi, cu murături, dacă se dorește, sau cu un sos de hrean.
1
Păstăile trebuie doar opărite, pentru că vor mai fierbe în cuptor, cu rasolul afumat.
2
Condimentele trebuie bine dozate, să nu fie în cantitate mare, pentru a nu acoperi gustul plăcut, afumat, al rasolului (care este deja suficient de sărat).
3
Nu folosiți ulei, pentru că rasolul de porc are suficientă grăsime care să facă mâncarea onctuoasă.
4
Nu puneți toată zeama strecurată de la fierbearea rasolului, ci doar atât cât să ajungă, în cratiță, la nivelul ingredientelor, pentru că ar dura mai mult timp ca să scadă și legumele s-ar putea terciui.