Mama mea făcea des friptură de porc înăbușită, într-o cratiță cu capac, asezonată cu usturoi, sare, piper și boia de ardei dulce. La gătit folosea ulei de floarea soarelui dar punea și o lingură de untură de porc, un obicei în Ardeal. Credeți-mă, carnea iese fragedă, de se topește în gură, iar sosul este demențial! Puteți folosi și ceafă, cotlet, spată, costiță sau piept de porc.
Carnea de porc cu usturoi, înăbușită la tigaie, se prepară foarte ușor. Mare atenție însă, după ce prăjim carnea în untură sau ulei (eu pun atât untură, dacă am, cât și ulei!), o vom „stinge” cu cantități mici de apă și o vom găti la foc mic, acoperită cu capac. Astfel carnea va rămâne rumenă dar în același timp va fi și fragedă!
La rețetă se poate pune și ceapă și puțină pastă sau suc de roșii. Usturoiul se pune, de preferință, la sfârșit, pentru un plus de savoare.
Pentru a pregati aceasta Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie, sunt necesare urmatoarele ingrediente: pulpa de porc, untura, condimente.
Cum se prepara Pulpa de porc inabusita – reteta simpla, la tigaie
Medalionul din pulpă de porc (o rotiță) avea grosimea de ~3 cm. Aș fi preferat să fie ceva mai subțire dar așa era la carmangerie. Am pus carnea la fezandat în marinată, la frigider, până a doua zi. Vasul folosit nu trebuie să fie din metal!
Scoatem carnea din frigider, cu cel puțin o jumătate de oră, înainte de a o pregăti! Dacă punem carnea rece în tigaia încinsă, șocul termic va face ca aceasta să fie tare, lucru pe care nu-l dorim. Eu am folosit o tigaie teflonată, cu capac.
Punem uleiul și/sau untura la încins, în tigaie. În acest moment punem chimenul și-l lăsăm să sfârâie puțin în tigaie, ca să elibereze aroma specifică. Chimenul este un bun condiment dar și un bun digestiv, fiind deseori asociat cu carnea ceva mai grasă.
Acuma punem pulpa de porc și lăsăm să se rumenească cam 4-5 minute, la foc iute, ca să se închidă porii. Întoarcem carnea și lăsăm tot așa, vreo 4-5 minute ca să se rumenească. Reducem flacăra la minim și „stingem” cu o jumătate de cană de apă caldă. Condimentăm cu sare și piper. Punem capacul și lăsăm să fiarbă domol ca să se înăbușească carnea. Când auzim că sfârâie, semn că apa s-a evaporat, mai adăugăm o jumătate de cană, de apă caldă. Repetăm figura asta de vreo 4-5 ori, iar când carnea devine fragedă (verificăm înțepând cu o furculiță!), putem adăuga boia de ardei și încă o jumătate de cană cu apă. În acest moment putem pune și puțină pastă/suc de roșii, care împreună cu sucul lăsat de carne, va forma un delicios sos. Lăsăm să fiarbă până când sosul este la consistența dorită. Când este gata, adăugăm usturoiul pisat și oprim focul. Ornăm cu pătrunjel verde, tocat.
Servim friptura cu piure de cartofi sau Cartofi natur și cu o Salată de crudități, de varză sau cu murăturile preferate.
Iti recomandam si reteta de Pulpa de porc cu cartofi la cuptor, o mancare foarte gustoasa si usor de preparat.
Poftă bună!
1
Puteți folosi ceafă, cotlet, spată, costiță, piept sau pulpă de porc, pentru friptură.
2
Puteți tăia carnea la dimensiunea și grosimea dorită sau bucăți potrivite.
3
La gătit puteți folosi ulei de floarea soarelui și/sau untură de porc.
4
Nu puneți boia de ardei, de la început deoarece când se prăjește, devine amară.
5
Dacă vreți carnea cât mai fragedă, puneți-o la baiț, cu o seară înainte.
6
Puteți folosi doar o marinare uscată, cu sare, piper și boia și lăsați cel puțin 30 minute la macerat.
7
La rețetă se poate pune puțină pastă/suc de roșii și chiar și ceapă.
8
Ornați friptura cu pătrunjel verde tocat, dacă vă place.
9
Serviți friptura cu piure de cartofi sau cartofi natur și cu o salată de crudități, de varză sau cu murăturile preferate.