Pui la cuptor reteta delicioasa pas cu pas este un fel de mancare clasic si indragit, apreciat pentru gustul sau bogat si textura suculenta. Este o alegere perfecta pentru o masa de familie sau pentru ocazii speciale, deoarece este relativ usor de pregatit, dar are un impact vizual si gustativ deosebit. Se poate pregati simplu, doar cu sare si piper, sau se poate adauga o varietate de condimente si ierburi aromatice pentru a-i intensifica savoarea. Pe langa gustul delicios, puiul la cuptor este si o sursa importanta de proteine si alte nutrienti esentiali.
Aceasta reteta simpla de pui la cuptor poate fi ajustata dupa preferintele personale si este un punct de plecare excelent pentru a experimenta cu diverse arome si tehnici de gatit.
Cum se prepara Pui la cuptor reteta delicioasa pas cu pas
Pregatirea puiului:
Spala puiul si sterge-l bine cu un prosop de hartie pentru a-l usca. Acest lucru va ajuta la obtinerea unei cruste crocante.
Freaca puiul cu sare si piper atat pe interior, cat si pe exterior. Apoi, taie lamaia in jumatati si introduce-o in cavitatea puiului impreuna cu usturoiul zdrobit si cateva crengute de rozmarin sau cimbru.
Prepararea legumelor:
Curata ceapa, morcovul si telina, apoi taie-le in bucati mari. Acestea vor servi drept baza pentru pui, oferind un plus de aroma si mentinandu-l deasupra lichidului.
Asamblarea:
Intr-o tava de copt, pune legumele pregatite si asaza puiul deasupra, cu pieptul in sus.
Stropeste puiul cu ulei de masline si, daca doresti, poti adauga vinul alb si supa de pui in tava.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Acopera puiul cu folie de aluminiu si coace-l timp de 1 ora.
Dupa o ora, indeparteaza folia de aluminiu si continua coacerea pentru inca 30-45 de minute sau pana cand puiul este rumenit si crocant la suprafata, iar sucul care iese din el este limpede (fara urme de sange).
Servirea:
Lasa puiul sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de a-l taia, pentru ca sucurile sa se redistribuie uniform in carne.
Serveste puiul alaturi de legumele coapte din tava si, daca doresti, cu o garnitura de cartofi copti, orez sau salata proaspata. Recomandam si aripioare lipicioase
1
Pentru o piele extra-crocanta, poti freca puiul cu putin unt inainte de coacere.
2
Pentru un plus de aroma, poti adauga alte condimente precum paprika, cimbru, sau oregano.
3
Controlul temperaturii este esential pentru a evita uscarea carnii. Un termometru pentru carne este util pentru a verifica daca puiul a atins temperatura interna de 75°C in zona pieptului.