Reteta se spune ca este a la Jamie Oliver. Eu am vazut-o la Merisor si ma atras foarte tare pentru ca a folosit scortisoara. Nu ca as fi eu mare fan scortisoara, imi place, a nu se intelege gresit, dar noi suntem obisnuiti sa folosim mirodenia asta la prajituri si prea putin sau aproape deloc la mancaruri cu carne. De ceva timp eu sunt deschisa la astfel de combinatii, dar in rest, dintre cunostinte, nu cunosc pe nimeni caruia sa-i placa sau devin reticenti doar cand aud de asa ceva...Cat despre mine si familia mea...noua ne-a placut tare mult. E adevarat ca am umblat putin la reteta, dar am folosit aceleasi ingrediente...
Pentru aceasta reteta se foloseste puiul intreg. Eu am avut un pui destul de marisor si cu siguranta ne-ar fi ramas si pentru a doua zi. Pentru ca am vrut sa reduc si timpul de preparare si sa fac altceva din piept, am procedat in felul urmator: am inlaturat pieptul de pui, am spalat bine puiul, atat la interior cat si la exterior. L-am tamponat cu servetele de bucatarie pentru a inlatura excesul de apa. Condimentam puiul cu sare si piper, il stropim cu ulei de masline si-l frecam putin cu ingredientele. Il lasam sa se odihneasca 15 minute.
Asezam puiul intr-o tava termorezistenta si-l dam la cuptorul incins la 200 grade pentru 15-20 minute, pana isi schimbga culoarea la suprafata. Intre timp amestecam intr-un castron batonul de scortisoara, coaja rasa de la 1 lamaie(spalam lamaia inainte), cateii de usturoi si laptele. Daca folositi frunze prospete de slavie le adaugati si pe acestea. Dupa ce puiul a capatat culoare, adaugati amestecul de lapte. Dati tava la cuptor, reduceti temperatura la 180 grade si lasati inca 20 minute la cuptor. La fiecare 5 minute scoateti tava si stropiti puiul cu lapte.
Curatati cartofii, ii taiati in sferturi si dupa expirarea celor 20 minute ii puneti in tava cu pui si lapte. Eu am ridicat cu o spatula mare puiul, am asezam cartofii in lape si am asezat puiul deasupra. Dam din nou la cuptor si lasam pana cartofii sunt patrunsi, aproximativ 30 minute. Scoatem puiul pe o tava sau platou, alaturi punem cartofii, iar sosul ramas il strecuram. Veti observa ca laptele s-a branzit si nu arata prea bine. Eu am gustat din el si gustul laptelui ramas ma cucerit. Asa ca m-am hotarat sa fac un sos din el...am pus laptele strecurat intr-un ibric, am desfacut amidonul in putina apa rece, am pus amidonul diluat peste sosul din ibric si am lasat pe foc pana s-a ingrosat.La urma am adaugat si smantana. Pentru ca nu am avut salvie proaspata, am sfaramat cateva frunze de salvie uscata, am pus-o peste cartofi si pui, iar din sos am imprastiat cateva linguri peste cartofi. Am pus restul de sos intr-o sosiera si l-am servit cu pui si cartofi. Sa aveti pofta!!
1
daca va hotarati sa faceti aceasta reteta si veti folosii tot puiul, atunci este necesar sa stea la cuptor 1 ora pentru fiecare kg de pui