"Ziua cand imi rasfat nevasta"
Este una din prăjiturile cu care mama ne-a crescut și îndulcit copilăria, mai ales în vremurile extrem de grele, când untul era o raritate. Ce să mai spun de altele care atunci erau un lux!
Din ingredientele enumerate (mai putin gemul de mere) se frământă un aluat potrivit de tare.
Aluatul obținut se învelește în folie alimentară și se ține la frigider minim două ore, după care se împarte în patru porții egale din care se fac foi, ce se vor pune alternativ în tavă (foaie-mere, foaie-mere) și se termină cu foaie.
Se presară zahăr deasupra după care se dă la cuptorul încălzit în prealabil și se ține 40-50 minute (se face testul cu scobitoarea).
Prăjitura se taie și se servește rece.
1
În loc de gem de mere se pot folosi cu succes și mere proaspete. Merele se spală, nu se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea cu dinții mari și se pun în tigaie la foc mic cu zahăr după gust, un praf de scorțișoară și se lasă să scadă sucul lăsat de mere. Când nu se mai vede sirop în tigaie se iau de pe foc. Se lasă să se răcească pentru a putea fi folosite la prăjitură.
2
Prajitura se coace in tava de 20 cm pe 30 cm.