Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza
Aceste placinte se fac in mod traditional dintr-un aluat simplu, ca de paine, si sunt umplute cu branza telemea veche sau cu varza calita, caz in care se numesc varzari. Dar pot fi umplute cu ce doriti, dupa pofta inimii! Am mai facut eu placinte dar asa de bune ca astea nu am nimerit!
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: faina, drojdie, ulei, varza, telemea, ceapa verde
Ingrediente pentru Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:
Cum se prepara Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:
Se pregateste prima data aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Separat frecam drojdia cu putin zahar, cat sa se lichefieze, adaugam si putina apa calda si o turnam peste faina unde o lasam cateva minute sa creasca. Adaugam restul de apa si amestecam usor cu o lingura, apoi cu mainile bine unse cu ulei, framantam aluatul circa 8 minute, nu mai mult altfel placintele vor fi prea dense. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa dospeasca 45 de minute la loc caldut.
Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.
Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.
Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi).
Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura.
Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.
Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.
Pofta buna!
In copilarie mama ne facea si Varzari cu varza dulce, o bunatate! De curand am incercat si niste Placinte cu varza, usor condimentate, o nebunie!
Va recomandam si Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida
1
cand caliti varza, asezati pe cratita un capac in primele 15 minute pana se inmoaie, apoi luati capacul si mai caliti 15-20 de minute pana devine sticloasa, numai buna de mancat
2
daca va ramane varza, fierbeti niste taitei sau macaroane si serviti-le impreuna, sunt tare bune
3
daca le umpleti cu marar si ceapa verde, magiun, varza sau cartofi, placintele sunt de post