Punem la fiert cartofii spalati bine (necuratati) in apa rece.
Lasam pana ce furculita intra usor in ei.
Ii scurgem de apa si-i lasam sa se racoreasca, sa-i putem curata.
Intre timp feliem cascavalul si mezelul ales.
Cand cartofii s-au racit ii curatam de coaja si-i dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ii punem intr-un bol, punem sare, ouale si faina.
Framantam cu mana un aluat nelipicios. Nici nu trebuie sa exageram cu faina (si sa punem prea multa) deoarece timpul de procesare nu este extrem de lung si nu vrem sa mancam foi crude.
Pregatim tigaia. A mea are (asa cum am specificat) 28 cm. Puteti face si-n una mai mica dar veti pune doar 5-6 cartofi, adaptand restul ingredientelor.
Punem o lingura de ulei si lasam sa se infierbante.
Impartim aluatul in 2 bile egale.
Punem una in tigaie si cu ajutorul degetelor o intindem intr-o foaie rotunda (acum o sa va dati seama cum trebuie sa fie consistenta aluatului ;), nici tare sa n-o puteti intinde cu degetele, nici prea moale sa se desfaca ). Miscati-va rapid c-aveti de pus si umplutura si-nca o foaie.
Asezam deasupra sunca/cascaval/sunca, apoi cea de-a doua foaie de aluat cu cartof. Apasam usor pe margini sa le lipeasca foile.
Dam focul la mic , punem capac si lasam timp de 5 minute. Tigaia asta-i grozava, foarte fierbinte, voi daca folositi altfel fiti atenti sa fie bine patrunsa foaia. Poate fi necesar sa lasati mai mult. Trebuie sa se rumeneasca frumos. Verificati cu ajutorul unei spatule late.
Inclinati usor tigaia si lasati sa cada placinta intr-o farfurie mare.
Asezati deasupra placintei tigaia cu fundu-n sus, prindeti de farfurie si cu o miscare ferma o rasturnati in asa fel incat partea coapta sa ramana deasupra.
Lasati inca 4-5 minute, opriti focul si mai lasati placinta in tigaie pentru cateva minute.
Rasturnati, feliati si serviti cu iaurt, salata sau muraturi.
Nu faceti foile prea groase, riscati sa nu se patrunda bine! Mai bine le intideti mai greut dar pregatiti ceva bun.
Pentru a intinde a doua foaie eu m-am ajutat de putina faina, pe blatul de lucru.