Friptura aceasta este spectaculoasa nu neaparat prin ingredientele folosite, cat prin modul de preparare care este mai mult decat ingenios. Este pentru prima oara cand aud de asa ceva. L-am aflat de la un prieten de pe internet, Jack din Germania.
Metoda de gatit Sous Vide (in traducere libera: In Vid) presupune ca alimentul sa nu fie in contact cu aerul, si sa fie gatit la temperaturi foarte mici pentru o perioada lunga de timp. Scopul e ca sa se pastreze integritatea ingredientelor. Aparatura necesara este foarte scumpa, dar aici nu folosesti decat cuptorul si folie de plastic.
Presara sare, piper si rozmarin pe carne si freaca bine pe toate partile, ca sa intre condimentele in piele
Pune pieptul de rata intr-un castron , acopera-l si lasa-l peste noapte in frigider
A doua zi incalzeste cuptorul la 100 C - 110 C, nu mai mult!
Infasoara pieptul de rata in folie de plastic, ermetic. Daca e nevoie infasoara-l de multe ori in folie.
Pune carnea intr-o tava in cuptor si lasa in jur de 8 ore. Temperatura cuptorului nu trebuie crescuta, ca sa nu se topeasca folia. In felul asta carnea se face in suc propriu.
Se scoate carnea cu grija din folie, pentru ca e fierbinte si are multa grasime.
Daca servesti pieptul de rata a doua zi, inainte incalzeste-l putin folosind numai incalzitorul de sus, pentru ca pielea sa capete o nuanta aramie.
Serveste cu garnitura de cartofi si salata verde
Modul acesta de preparare difera de friptura facuta in punga, pentru ca acolo carnea se face la aburi, pe cand aici se face in suc propriu