Pentru că în ultimul timp am văzut pe net niște poze cu piept de pui umplut, m-am gândit să fac și eu o rețetă pe care o aveam de mult timp și o făceam mai des pe vremea aceea când nu eram bucătăraș și nu fotografiam mâncărurile. Preparatul se face destul de ușor și cu o garnitură potrivită, care să fie pe plac, este într-adevăr ceva deosebit, ca aspect și ca gust. Ceva ce merită să stea pe masă și la ocazii speciale.
”Rețete festive de iarnă”
Pieptul de pui se fasonează, se spală și se șterge cu hârtie absorbantă. Se taie la orizontală fiecare jumătate de piept, în două straturi, dar nu până la capăt, după care se desface și se bate ușor cu ciocanul de carne. Se condimentează cu: sare, piper și boia de ardei dulce.
Se pune pe unul din cele două straturi de piept o felie de cașcaval, o felie de șuncă, fâșii de ardei gras și o ceapă verde. Peste acestea se pune o altă felie de cașcaval, după care se aduce cealaltă jumătate de piept de pui și se acoperă ingredientele de umplutură. Se sigilează cu scobitori cele două straturi de piept de pui și se pun pe tigaia grill, unsă cu unt în prealabil și încălzită.
Se dă focul la mic și se lasă pieptul umplut la grill, până ce se rumenește frumos. (Cine are capac la tigaia grill îl poate folosi.) Apoi se întoarce cu mare grijă pieptul umplut, se presară cașcaval răzuit și se lasă de asemenea să se rumenească și pe această parte, iar cașcavalul răzuit să se topească.
Cât timp se prepară pieptul umplut la grill se pregătește garnitura. Se fierbe cus-cusul timp de 8 minute, în apă clocotită cu sare, după care se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Când porțiile de piept de pui umplut sunt gata, puneți-le pe un platou și scoateți scobitorile.
Se montează farfuria cu piept umplut de pui, cus-cus în care se pun bucățele de unt, felii de roșii, frunze proaspete de pătrunjel și inimioare de cașcaval.
1
Nu tăiați de tot la orizontală jumătățile de piept de pui, pentru ca după ce le umpleți, să le puteți ”închide” și sigila.
2
Nu puneți mai multă ”umplutură” ca să puteți sigila pieptul cu scobitori,sau cu țepușe scurtate.
3
Ca umplutură, puteți să folosiți și altceva, dar să fie ingrediente solide.
4
Dacă aveți, puteți să folosiți capacul la tigaia grill. Astfel, pieptul de pui va fi mai fraged.
5
Cine dorește, poate presăra cașcaval răzuit pe pieptul de pui, după ce s-a rumenit pe o parte. După aceasta, nu se mai întoarce pieptul de pui în tigaie. După cum se poate observa în poze, eu am presărat cașcaval răzuit doar la două porții.
6
Puteți asocia și alte garnituri, neprăjite, de preferință.