Săptămâna trecută a fost ”săptămâna perișoarelor”. Am făcut mai multe (48, la număr!) și dacă jumătate au fost servite cu cartofi natur și sos de smântână, celelalte au fost servite cu cus-cus și sos tomat. Mi-au plăcut în ambele variante și mi-ar fi cam greu să stabilesc care au fost mai bune. Totuși, parcă cele cu sos tomat au fost mai apreciate, în general...
Cantitățile de ingrediente de mai jos sunt date pentru toate perișoarele, dar numai jumătate din ele (24) au fost făcute astfel, cu sos tomat și servite cu cus-cus.
Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare, care se depun pe un platou uns cu ulei în prealabil.
Se pune la fiert o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2 linguriță de sare, iar când apa fierbe, se oprește focul de la aragaz și cu o lingură umezită se dă drumul perișoarelor, una câte una, în apa fierbinte. Când toate perișoarele sunt în oală, se aprinde din nou ochiul de la aragaz și se fierb, dar la foc mic, timp de 25-30 de minute.
După acest interval de timp, se strecoară perișoarele, iar apa, care are gustul unei supe de carne, se păstrează pentru a fi bază la sosul tomat.
Între timp se fierbe cus-cusul, conform indicațiilor de pe ambalaj și se face sosul tomat.
Pentru sos, se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei, la foc mic. Se adaugă roșia, tăiată cubulețe și se mai ține vasul la foc mic, ca să mai scadă puțin lichidul. Se adaugă făina și apoi pasta de tomate, amestecând întruna, până la omogenizare și ca să nu se formeze cocoloașe.
La urmă se adaugă supa de carne strecurată și se lasă sosul pe aragaz, la foc mic, cam 5 minute, ca să mai scadă și să se îngroașe puțin. Se adaugă: sarea, zahărul și piperul, se amestecă pentru omogenizare și după încă 1-2 minute se ia vasul cu sos de pe foc.
Se pune în farfurie cus-cusul fiert și scurs de apă, perișoarele și apoi se toarnă 1-2 polonice mici de sos tomat. Se presară deasupra pătrunjel tocat, pregătit din timp și se servește imediat.
1
Când puneți perișoarele la fiert în apa clocotită cu sare, opriți focul de la aragaz, ca să nu se desfacă.
2
Fierbeți perișoarele la foc mic, tot ca să nu se desfacă. Dacă se prind de fundul vasului le puteți desprinde ușor, cu ajutorul unei spatule, iar ele se vor ridica la suprafață și vor fierbe, dar la foc mic.
3
Este bine ca perișoarele să fiarbă semi-acoperite, la foc mic, ca să nu fiți nevoite să le întoarceți pe toate fețele (nici nu prea se poate!).
4
Strecurați supa de carne în care au fiert perișoarele, înainte de a subția sosul cu ea.