Pâinici cu fructe confiate

de simonacallas in Prajituri, 13 Mai 2014 | 5426 vizualizari

 

Am avut poftă de ceva dulce (dar nu prea) cu aluat ca de cozonac (dar nu prea) şi care să se facă rapid (dar nu prea :) Pornind de la tradiţionalele englezeşti „hot cross buns”, am făcut nişte pâinici cu ce am avut prin casă.

 

INGREDIENTE

  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă (1 cub mic)
  • 100 g unt topit
  • 2 ouă
  • 600 g făină
  • 50 g stafide
  • 50 g merişoare confiate
  • 50 g coacăze confiate
  • 20 g coajă de portocală confiată
  • 20 g coajă de lămâie confiată
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 picături extract de vanilie
  • 3 linguri gem de caise
  • o tavă pătrată cu latura de 24 cm
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâinici cu fructe confiate:

Drojdia am amestecat-o cu o lingură de zahăr şi, în timp ce s-a înmuiat, am încălzit laptele. Am turnat laptele cald peste drojdie şi am lăsat să se umfle (circa 20 minute). Peste această maia am turnat untul topit (dar nu fierbinte), restul de zahăr, coaja de lămâie, extractul de vanilie şi ouăle bătute, am amestecat.

Făina, cernută cu un praf de sare, am amestecat-o cu fructele confiate, am făcut o adâncitură în mijloc şi am turnat compoziţia lichidă. Am amestecat până când s-a încorporat făina, apoi am răsturnat aluatul pe planşetă şi am frământat timp de 10-15 minute, pudrând cu făină, până când aluatul a devenit elastic, neted şi nelipicios. Am pus aluatul într-un bol încăpător, l-am acoperit şi l-am lăsat în loc cald, până când şi-a dublat volumul (circa o oră). Am apăsat aluatul cu pumnul, ca să se dezumfle şi am frământat din nou de câteva ori, până când şi-a revenit la forma iniţială. Acest proces activează glutenul din compoziţie şi va face pâinicile să crească frumoase şi pufoase.

Am împărţit aluatul în 16 părţi egale, pe care le-am mai frământat puţin şi le-am dat forme de bile. Am aşezat bilele în tava unsă cu puţin ulei, 4 rânduri a câte 4 bile pe fiecare rând. Am deschis cuptorul, ca să se încingă. Am lăsat tava, descoperită, 20-30 minute, timpîn care bilele au crescut şi s-au înălţat cu circa 2 cm. Am copt la foc potrvit, circa 20 minute, până câd pâinicile s-au rumenit şi, ciocănind cu vârful degetului în coajă, suna a gol. Am scos din tavă şi am pus pe un grătar. Am uns pâinicile cu puţin gem de caise înfierbântat şi strecurat. Calde sunt divine. Reci sunt de basm :)

TIPS-URI

1

Eu am avut în casă drojdie proaspătă, dar se poate folosi un plic de drojdie uscată

2

Cred că aş fi putut să pun şi mai multe fructe confiate.

3

Se pot folosi orice arome, în funcţie de preferinţe (rom, lămâie, portocală etc)

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâinici cu fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pudding din paine cu marmelada de portocale