Am avut poftă de ceva dulce (dar nu prea) cu aluat ca de cozonac (dar nu prea) şi care să se facă rapid (dar nu prea :) Pornind de la tradiţionalele englezeşti „hot cross buns”, am făcut nişte pâinici cu ce am avut prin casă.
Drojdia am amestecat-o cu o lingură de zahăr şi, în timp ce s-a înmuiat, am încălzit laptele. Am turnat laptele cald peste drojdie şi am lăsat să se umfle (circa 20 minute). Peste această maia am turnat untul topit (dar nu fierbinte), restul de zahăr, coaja de lămâie, extractul de vanilie şi ouăle bătute, am amestecat.
Făina, cernută cu un praf de sare, am amestecat-o cu fructele confiate, am făcut o adâncitură în mijloc şi am turnat compoziţia lichidă. Am amestecat până când s-a încorporat făina, apoi am răsturnat aluatul pe planşetă şi am frământat timp de 10-15 minute, pudrând cu făină, până când aluatul a devenit elastic, neted şi nelipicios. Am pus aluatul într-un bol încăpător, l-am acoperit şi l-am lăsat în loc cald, până când şi-a dublat volumul (circa o oră). Am apăsat aluatul cu pumnul, ca să se dezumfle şi am frământat din nou de câteva ori, până când şi-a revenit la forma iniţială. Acest proces activează glutenul din compoziţie şi va face pâinicile să crească frumoase şi pufoase.
Am împărţit aluatul în 16 părţi egale, pe care le-am mai frământat puţin şi le-am dat forme de bile. Am aşezat bilele în tava unsă cu puţin ulei, 4 rânduri a câte 4 bile pe fiecare rând. Am deschis cuptorul, ca să se încingă. Am lăsat tava, descoperită, 20-30 minute, timpîn care bilele au crescut şi s-au înălţat cu circa 2 cm. Am copt la foc potrvit, circa 20 minute, până câd pâinicile s-au rumenit şi, ciocănind cu vârful degetului în coajă, suna a gol. Am scos din tavă şi am pus pe un grătar. Am uns pâinicile cu puţin gem de caise înfierbântat şi strecurat. Calde sunt divine. Reci sunt de basm :)
1
Eu am avut în casă drojdie proaspătă, dar se poate folosi un plic de drojdie uscată
2
Cred că aş fi putut să pun şi mai multe fructe confiate.
3
Se pot folosi orice arome, în funcţie de preferinţe (rom, lămâie, portocală etc)