Pâinea de casă, frământată și împletită tardițional, nu are concurență, oricât de moderne și de iscusite ar fi mașinile care se străduiesc să-i ajute pe oameni în bucătărie.
Eu prefer pâinea de casă, tradițională, chiar dacă o fac mai rar, pentru că este mai bună și mai bogată în ingrediente care ne alintă simțurile. Adeseori, mai adaug și semințe la pâinea de casă, pentru gustul ei aparte și pentru un răsfăț culinar total.
Din ingredientele de mai jos am făcut o consistentă pâine împletită, cu semințe.
Făina cernută în prealabil se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, ouăle, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia, ouăle, sarea și zahărul, ca să se dizolve complet, după care se adaugă laptele cald, puțin câte puțin și se încorporează făina. Se frământă până se încorporează toată făina și se toarnă uleiul, puțin câte puțin, până ce aluatul devine elastic și nelipicios.
După aproximativ 15 minute de frământat, se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură ca să crească, ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul si-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, pentru a mai pierde din volum și pentru a deveni ferm și ușor de prelucrat.
Se porționează aluatul în 3 bucăți egale, ca greutate, din care se fac șuvițe, de aproximativ 40 cm lungime. Se împletesc șuvițele, așa cum se împletesc codițele fetițelor, se ascund capetele dedesubt și pâinea se pune în tava unsă bine cu ulei.
Se mai lasă tava cu pâine la căldură încă 15 minute, ca să mai crească puțin, după care se unge cu un ou mixat bine și se presară semințe.
Se dă tava cu pâine a cuptor, la foc mediu.
Când pâinea s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor și poate fi tăiată și servită, numai după ce se răcește complet.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, scoateți din timp ingredientele din frigider (inclusiv oul pentru uns) ca să fie la temperatura camerei.
2
Asigurați-vă că drojdia este proaspătă, ca să ajute aluatul să crească frumos.
3
Pentru frământat, laptele trebuie să fie cald (dar nu fierbinte).
4
Aluatul pentru pâine nu trebuie frământat mult, ca aluatul pentru cozonac, ci doar atât cât să devină elastic, nelipicios și ferm.
5
Țineți aluatul la căldură, ca să crească frumos.
6
Pâinea se taie numai după ce s-a răcit complet. În caz contrar, se va rupe și nu o veți putea felia.