Paine de secara

de scortisoara in Piine, 5 Mar 2013 | 6538 vizualizari

 

Mereu mi-am dort sa fac o paine din aia ca la brutarie pufoasa si crocanta , asa ca am ales ,sa zicem, varianta mai sanatoasa a acesteia si iesit o minunatie. Mai ales calda :)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina neagra (sau amestec de faina alba cu tarate)
  • o drojdie (50g)
  • jumatate de cana de lapte
  • faina alba pentru maia
  • zahar
  • sare
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara:

Mai intai am pregatit maiaua. Se incalzeste putin laptele (nu fiert!) si se toarna intr-un bol mai inalt peste drojdia faramitata . Se amesteca si se adauga apoi o lingurita de zahar si putina sare. impreuna cu faina alba (cantitatea de faina nu pot sa o estimez insa se adauga pana maiaua devine ca o smantana subtiiiire de tot sau ca la clatite). Am uitat sa precizez, in bucatarie trebuie sa fie cald si liniste :).

Acoperim maiaua si o lasam la cald vreo 10 minute sau pana cand creste creste de nu se mai opreste.

In timpul asta cernem faina neagra si incalzim apa, cam 500 de ml . Dupa ce drojdia a crescut, facem o gaura in faina, turnam maiaua si uleiul si cate putina apa pana obtinem un aluat numai bun de framantat. Dupa ce faina s-a legat cu apa, scoatem aluatul pe masa si il framantam acolo pentru a se oxigena mai bine si a fi mai pufos.Se framanta cu ulei pentru a fi mai frageda painea.

Dupa munca de 15 minute de dat pumni in aluat, il lasam la crescut vreo ora jumatate sau chiar 2 la cald (!), pana isi tripleaza compozitia.

Dupa astea 2 ore, modelam aluatul in forma dorita si il punem intr-o tava unsa sa  mai creasca pentru inca jumatate de ora.

Punem apoi tava in cuptorul preincalzit si o coacem o ora sau pana se rumeneste deasupra la foc mediu.

Se scoate apoi din cuptor, se rupe si se trece la actiune :>

Sa aveti pofta!

TIPS-URI

1

Daca tava se pune in cuptor pe o caramida se reduce riscul de a se arde la fund si cresc sansele sa semene cu painea de la brutarie :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pâinici de secară şi tărâţe de grâu