Ostropior oltenesc cu pui

de Lia_ in Pui, 7 Dec 2013 | 48136 vizualizari

 

Astazi, prezint cu un sentiment de mandrie nationala o reteta cu gratar de pui preparat in saramura ca in Oltenia. Alaturi merge de minune o salata de ardei copt la gratar.
Pentru acest preparat, eu una as face lobby ca sa se brenduiasca precum tuica sau sarmaluta. Ostropiorul (nu ostropelul cu sos de rosii), inseamna in anumite parti ale Olteniei pui la gratar in saramura usturoiata si legume coapte. Mamaliga se taie cu ata cel mai bine. Cand mancam, in farfurie se pune din carne si din saramura, care se soarbe din “linguri facute din ghioci de ceapa” sau cu o jumatate de ardei pe post de lingura sau pur si simplu cu lingura si “dumicati” de mamaliga inmuiati in saramura. Pe masa avem o “tugulita” (tartacuta, tiuga mica) in care se poate pune tuica. Din tugile cele mari se bea apa rece de la fantana. In vechime, cand taranii erau la munca campului, intr-o astfel de tuga mare faceau salata de rosii, castraveti, ardei, ceapa si mancau cu telemea veche de oaie si oua fierte, cu carne de porc tinuta peste vara la untura sau pui fript si paine facuta in test (cuptor din lut). Mere si pere la desert, ori struguri daca erau la muncile de toamna. Dupa gustul meu, mancau regeste, nu taraneste. Cea mai buna branza pe care am mancat-o eu in copilarie era aceea “plimbata pe la camp”, cea care le ramanea si o aduceau seara acasa. Bomboanele cele mai bune mancate in copilarie erau dropsurile lipite unele de altele si invelite cu grija intr-o batista curata, aduse duminica de la biserica de dragul nostru strabunic. Toti ii spuneam Mosu’ dar nu se supara la cei peste 90 de ani ai lui. In dosul puloverului pe care Mosu’ il purta pana se coceau ciresele cred, pe poale avea cusute niste buzunare care, copil fiind, imi pareau uriase, mana mea intra in ele pana la cot. In zi de sarbatoare, erau doldora cu bunatati. Sa revenim la prepararea ostropiorului nostru, mancare neaos romaneasca.

 

INGREDIENTE

  • PENTRU OSTROPIOR
  • 1 pui din batatura
  • usturoi de pe funie- 1 capatana (mica)
  • rosii din gradina -8 bucati
  • ardei din gradina – soiul ca pentru mancarea cu “raci” (ceva intre gras si capia)- n-am pus pentru ca i-am facut salata
  • ardei iute – 4 (sau dupa numarul de meseni)
  • sare
  • piper (eu am folosit un mix de condimente pentru pui la gratar)
  • apa de la fantana
  • PENTRU SALATA DE ARDEI COPT
  • ardei rosii si verzi din gradina (gras, capia)
  • ulei
  • otet din vin
  • sare
  • piper
  • usturoi (optional)
  • PENTRU MAMALIGA
  • malai din porumb
  • sare
  • unt
  • apa de la fantana
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ostropior oltenesc cu pui:

Retetele pentru mamaliguta (pripita imi place mie, altfel decat cea un pic mai vartoasa ca sa poata fi rasturnata si taiata cu ata ca in poze) si reteta pentru prepararea salatei din ardei copt vor face subiectul unor postari separate pentru a fi mai usor de gasit la cautare.

PREPARARE OSTROPIOR

In curte, intr-un loc ferit de vant si uscaturi, se incinge un foc de lemne din care la final obtinem jar pentru frigerea puiului la gratar. Prindem un pui eco din batatura. Trecem peste episodul horror si, se facea ca puiul era deja bucatit (transat/portionat), parlit de pene si pus pe carpator (tocator).

De obicei, eu indepartez pielea dar, la gratar, se frige mai bine daca o pastram (grasimea este necesara in acest caz), n-avem decat sa nu o mancam atunci cand e in farfurie, daca nu dorim.

1. Pieptul il taiem in doua pe lung si il crestam in romburi ca sa se patrunda bine la fript. Daca puiul este mic, sarim acest episod. Pulpele de pui le dam in doua la incheietura sau daca le dorim intregi le crestam adanc la incheietura ca sa nu ramana in sange. Se mai cresteaza in diagonale adanci cam de 1 cm in zonele carnoase.

2.Carnea se sareaza moderat si se condimenteaza pe ambele parti.

3. Se pun bucatile pe gratarul uns in prealabil cu grasime si incins, la o distanta convenabila fata de jar astfel incat sa se patrunda inainte de a se arde doar pe deasupra. Se intorc periodic bucatile de carne, intretinand jarul sa nu se stinga. Timpul de frigere variaza in functie de cat de mare este puiul.

La fel de bine se frige si pe gratarul rotund cu apa de pus pe aragaz, flacara nu trebuie sa fie extrem de iute pentru ca nu are timp sa se patrunda. Dureaza cca 20-30 de minute.

4. Daca gratarul este suficient de mare, se coc alaturi si rosiile si ardeii. Altfel, le coacem inaintea puiului pentru ca ne trebuie rosiile pentru saramura. Rosiile cele mari le-am crestat in 4 ca sa se faca mai repede si uniform.

5. Se infierbanta pana la clocot, 1-2 cani cu apa.

6. Intre timp, se curata usturoiul, se trece prin presa sau se zdobeste cu o lingurita rasa de sare grunjoasa in piua de lemn pentru usturoi. Se rastoarna in strachina mare.

7. Rosiile coapte le decojim si le zdrobim partial cu furculita tot in strachina.

8. Se toarna apa fierbinte peste ele. Ardeiul iute copt il las separat pentru ca nu toti mancam iute. Fiindca am preparat salata de ardei copt separat, n-am mai pus ardeiul gras si in saramura, altfel, ii adaugam decojiti.

9. Se tine sub capac pana este gata puiul.

10. Carnea fripta se scufunda in saramura si daca nu este loc, o imbracam cu saramura cu lingura de lemn.

11. Intre timp s-a facut si mamaliguta pe care o rasturnam pe un “fund” de lemn si o acoperim cu un posop pana la servire. Mamaliga se taie cu ata cel mai bine.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

In ziua de azi se poate prepara in orice anotimp acest fel de mancare, legumele si carnea le gasim tot timpul anului in magazine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ostropior oltenesc cu pui" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ostropel de pui cu piure de cartofi