Ostropel de pui, cu mamaliguta

de RODIMUR in Pui, 21 Sep 2018 | 4354 vizualizari

 

Unii consideră că ostropelul este o mâncare specific românească, mai ales că originea cuvântului trece drept necunoscută. Dincolo de opinii care încă nu sunt certe, rămâne acest preparat gustos, consistent, ușor de făcut și oarecum economic. Eu l-am făcut și dietetic, pentru că n-am adăugat făină la sos, considerând că ingredientele lasă un sos suficient de bun, fără factori de îngroșare.

 

INGREDIENTE

  • 6 pulpe superioare de pui
  • 2 cepe
  • 2 roșii mari
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 lingură de oțet
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 frunză de dafin
  • ulei
  • sare
  • piper
  • 100 ml de apă (suc de roșii)
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ostropel de pui, cu mamaliguta:

Se curăță pulpele de tuleie, se spală și se scurg de apă, după care se prăjesc în ulei pe ambele fețe, până ce se pătrund ușor.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se pun în cratiță, peste pulpe, la călit. Se adaugă un pahar de apă.

Se spală roșiile, se taie mărunt și se adaugă în cratiță. Ingredientele se fierb înăbușit la foc mediu, până ce lichidul lăsat de roșii mai scade puțin. 

Se adaugă frunza de dafin, și oțetul diluat în apă (sau în suc de roșii) și se lasă mâncarea la fiert înăbușit.

Se adaugă zahărul, sarea și piperul și se verifică, folosind o furculiță, dacă pulpele sunt fierte.

Când sosul a mai scăzut (dar a rămas suficient, totuși, pentru a servi toată carnea) și pulpele sunt fierte, se oprește focul de la aragaz.

Se aleg și se spală frunzele de pătrunjel, se toacă fin și se presară peste ostropel.

Cel mai bine se servește cu mămăliguță caldă, dar mai există și alternativa asocierii cu un pireu de cartofi. 

TIPS-URI

1

Pregătiți din timp ingredientele (spălare, tăiere...)

2

Nu adăugați ceapa la călit, decât după ce pulpele s-au pătruns puțin.

3

Preparați înăbușit mâncarea.

4

Carnea de pui fierbe relativ repede, așa că verificați când este fiartă, ca să n-o lăsați mai mult decât trebuie și să se desfacă de pe os.

5

Nu lăsați sosul să scadă de tot, pentru că va fi necesar la servire. În afară de asta, există și riscul ca mâncarea să se prindă de fundul vasului, dacă sosul scade prea mult.

6

Presărați pătrunjelul tocat când ostropelul este gata, la servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ostropel de pui, cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ostropel de pui cu mamaliguta "imbracata" in branza de oi