Într-o zi de toamnă ne-am hotărât (8 persoane iniţial) să pregătim o oaie la groapă. Dintru început trebuie spus că groapa trebuie să fie măricică. Ajutorul nostru a fost un excavator de la drumuri care ne-a înlesnit munca. E nevoie de o grămadă sănătoasă de lemne şi de răbdare.
Unul din băieţi a tăiat oaia şi a desfăcut cu mare grijă pielea ei. Ceilalţi au tocat morcovul, ceapa şi usturoiul şi o parte din carnea de pe pulpe. După scoaterea măruntaielor oaia se curăţă cu apă din belşug. Se toacă măruntaiele comestibile şi dimpreună cu celelalte ingrediente se introduc în cavitatea abdominală. Între ele se pune şi sticla de şampanie cu dopul închis dar desfăcut de partea metalică. Se coase bine partea cu măruntaiele şi se pune pielea peste în aşa fel încât să nu rămână porţiuni de carne neacoperite.
Între timp se pregăteşte o plasă de rabitz şi pământ (făcut ca un aluat mai subţire). Se înfăşoară oaia în plasa de sârmă apoi se îmbracă cu pământul încât să arate ca un cocon.
Între timp focul din groapă trebuie să fie aproape de jar. Cu ajutorul unor cârlige se lasă oaia în groapă şi se acoperă cu jar. Se aşteaptă cca o oră şi jumătate până când sare dopul şampaniei din interior semn că totul s-a copt cum se cuvine.
Se scoate oaia din jar, se desface sârma şi partea de deasupra (piele coaptă şi pământ care se desface foarte uşor) iar interiorul va arăta o oaie coaptă şi rumenă.
Se porţionează după preferinţe şi se consumă cu murături dimpreună cu măruntaiele coapte în interior.
p.s Deoarece toată treaba a durat aproape şapte ore :D la ora la care am terminat (când am rămas fără baterii la aparatul foro) n-am putut poza şi porţiile. Oricum, atmosfera a fost extraordinară.
p.p.s Am avut inspiraţia de am păstrat câteva bucăţi de carne pentru grătar, astfel nu am murit de foame cât s-a copt oaia noastră la jar :))
1
şampanie
2
murături