Pune intr-un bol drojdia, o lingura de zahar si amesteca energic pana cand se lichefiaza. Adauga 3 linguri din faina si putin lapte cald, pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta smantanii.
Las-o la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
Intr-un bol pune restul de faina, apoi adauga drojdia crescuta si incepe sa framanti, adaugand treptat, lapte cald. Tot acum pune si untul pe care in prealabil l-ai topit si lasat la racit.
Pune si sarea si framanta totul pentru 10-15 minute.
Trebuie sa obtii un aluat elastic, nelipicios, frumos de lucrat.
Acoperi bolul cu un servet curat si-l lasi la loc cald pentru o ora.
Rastorni aluatul si-l imparti in 16 bucati egale, pe masa de lucru infainata.
Fiecare bucata o modelezi in biluta, apoi o aplatizezi cu degetele, obtinand un cerc.
Duci, pe rand, marginile cercului, peste mijloc, una peste alta si apesi usor capatul.
Invarti franzeluta cu capatul lipit lasat dedesubt.
Procedezi la fel cu tote bilele de aluat si le asezi intr-o tava mare, in care ai pus hartie pentru copt.
Acoperi tava cu mini franzelute cu lapte si mai lasi la crescut pentru 20 minute, timp in care preincalzesti cuptorul la 200 grade.
Pe cea mai de jos treapta a cuptorului introduci o tava cu apa.
Dupa ce au trecut cele 20 minute, trasezi linii peste franzelute, cu un cutit subtire, foarte bine ascutit (eu ar fi trebuit sa trasez o idee mai adanc)
Pensulezi apoi franzelutele cu lapte si introduci tava pe treapta din mijloc.
Le coci pentru 20-25 minute sau pana cand sunt frumos rumenite.
Dupa 10 minute de coacere scoti tava cu apa din cuptor si continui coacerea franzelutelor.
Scoti tava din cuptor si acoperi cu un prosop gros. Lasi pana cand se racesc bine.
Serveste la mic dejun, cu unt, gem, ciocolata sau la masa, in loc de paine.