Postez această rețetă, în avanpremiera Sărbătorilor Pascale. Rețeta o împart în mod egal cu soțul, suntem mereu o echipă, el se ocupă de partea grosieră, eu de detalii! Este ”indicat” să aveți minim cca. 10-15 musafiri la acest festin! Baiț-ul este esențial, păstrează carnea moale și îi dă aromă plăcută.Trebuie să aveți răbdare, ca să savurați momentul final, coacerea durează aprox. 4-5 ore!
Pentru baiț:
Pentru umplutură:
Pentru pensula de uns:
Pentru copt:
Mielul achiziționat, trebuie să fie curățat de organe și pe cât posibil, tăietura de pe burtă, să fie cît mai mică. Se trece la ”frecarea” lui cu sare grunjoasă și piper (să scape de celulită!), după care în mod obligatoriu se mai da o ”dușcă” de ce ai la îndemână, așa spune Tata Zmeu, altfel nu se frăgezește mielul ;), apoi se continuă cu împănarea mielului cu bucățele slănină afumată și usturoi, în părțile cu carne de grosime mai mare. Sfat, usturoiul trebuie doar un pic strivit! Se alege o ”copaie” dacă se poate din aceea în care am făcut băiță, atunci când am fost și noi odată mici, să poată cuprinde întregul miel. Se așează mielul la odihnă, peste care se răstoarnă, baiț-ul, preparat, în prealabil amestecate într-un vas separat. Probabil că întregul conținut nu va acoperi complet mielul și atunci se va completa cu apa și se pun la rece. Acest proces, se efectuază cu cca. 3 zile înainte de eveniment! Mielul se scoate din baiț, se atârnă în cârlige, pentru a se scurge zeama bine, apoi se așează la frigare.
Între timp se preapară umplutura. Prazul, ciupercile și merele se taie grosier, apoi se călesc în puțin ulei de măsline. Se adaugă portocalele, lămâile, usturoiul și măslinele, se asezonează de sare, piper și condimente. Se umple mielul/ berbecuțul cu amestecul de mai sus, răcit, apoi se coase cu sârmă alimentară sau sfoară mai groasă.
Amestecul pentru uns conține, zeamă de lămâie, porticale, ulei de măsline, vin, sare iodat și condimente.
Menta, cimbrul și busuiocul, se spală, apoi se leagă ca și o pensulă, folosindu-se la de uns, mielul/berbecuțul pus la frigare.
Mielul/berbecuțul se rotisează cca. 4-5 ore la grătar, la o temperatură ridicată, folosiți lemne doar pentru aromă! Se unge constant cu ”animalul” cu amestecul pentru uns, dacă se termină mai faceți o porție! După vreo 5 ore de rotisat, când mielul/ berbecuțul are culoarea maroniu închis (nu vă lăsați păcățliți de arsură, e ars pe din afară, dar pe la oase poate fi crud!) , se poate orpi focul, și servi friptura direct de pe rotisor. Spor, răbdare și succes! Poftă bună!
1
umplutura poate varia în funcție de gusturi!
2
aici aveti si alte detalii foto http://www.bucataras.ro/panacris/foto/album/589/