Imi place tare mult nautul si-l consum mai ales in zilele de iarna. Nu mai facusem demult mancarica de naut si chair imi era dor. Nu-l ocoliti pentru ca este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.
Nautul se pune intr-un castron incapator cu apa multa la hidratat, in care va sta peste noapte. Isi va dubla volumul si se va fierbe mai repede. A doua zi, spalati nautul in mai multe ape, puneti o cratita pe foc cu 2 linguri ulei de masline, adaugati ceapa taiata marunt si lasati 2-3 minute sa se caleasca.
Adaugati ardeiul gras taiat bastonase, cuburi, cum doriti, morcovul taiat rondele si mai lasati toate sa se caleasca 2-3 minute. Adaugati nautul spalat si apa(eu am folosit supa de pui)cit sa acopere nautul. Lasati sa fiarba aproximativ 1si 1/2-2 ore, sa fie fiert dar sa nu se zdrobeasca. Costita fiarta se taie in felii si se prajeste in tigaia incinsa cu 1 lingura ulei de masline. In mincarica de naut se adauga sare si piper dupa gust, pasta de gogosari, putina pasta de ardei iute sau cit doriti de iute sa iasa mincarica, cimbru uscat, concentrat de legume.
Se amesteca sa se intrepatrunda aromele, se adauga costita prajita, se lasa sa fiarba 5-10 minute mincarica, se adauga amidonul diluat in 2-3 linguri apa, patrunjel si oregano proaspat. O mincarica delicioasa pe care noi am servit-o cu salata de varza cu rosii.
Pofta buna!!!
1
daca nu aveti timp sa lasati nautul la fiert cumparati naut la cutie
2
servit fara carne este la fel de bun si consistent
3
iarna serviti cu muraturi