Pentru că mai aveam câteva pungi de păstăi galbene în congelator, m-am gândit să fac din ele rapid o mâncare ușoară și plăcută. Le-am adăugat un sos alb care-mi place foarte mult, din smântână și muștar, sos pe care l-am făcut într-o cantitate considerabilă, pentru ca păstăile să nu fie doar unse, ci să se cufunde în el. Îmi plac mâncărurile cu sosuri bune și gustoase...
Am făcut sosul după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-cu-mustar-si-smantana-87795.html
Dacă sunt prefierte, păstăile trebuie să mai fiarbă în apă cu sare încă 4-5 minute, după care se strecoară și se pun în bolul de servire.
Dacă păstăile sunt crude, se fierb în apă cu sare, până ce se pătrund (dar să nu se strivească) după care se strecoară și se transferă în bolul de servire.
Sosul se face când păstăile sunt deja gata. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se înmoaie în tigaia în care s-a pus untul feliat, ca să se topească la foc mic, după ce s-a turnat în prealabil uleiul. Se curăță usturoiul se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaie, peste ceapă. Se mai lasă la foc mic încă 2-3 minute, ca să se înmoaie și acesta.
Când s-au înmuiat atât ceapa, cât și usturoiul, se adaugă muștarul și se amestecă pentru uniformizare. Când muștarul ”s-a dezlegat” în tigaie se adaugă supa bază/concentrată și se lasă tigaia la foc mic, supravegheat, până ce mai scade puțin lichidul.
Amidonul (făina) se adaugă în smântână și se amestecă, să nu se formeze cocoloașe, după care se subțiază cu puțină apă rece. Când amestecul este uniform, se adaugă în tigaie și se lasă la foc mic, încă 2-3 minute, amestecând întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
Când sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc și se toarnă peste păstăile din bol, în așa fel încât să le cuprindă. Se amestecă ușor, ca să nu se strivească păstăile, se decorează mâncarea cu frunze de pătrunjel și felii de ceapă roșie și apoi se servește imediat, caldă.
1
Dacă păstăile pe care le folosiți sunt crude, ele trebuie fierte, mai întâi, în apă clocotită cu sare.
2
Nu fierbeți păstăile mai mult decât este cazul, ca să nu se înmoaie/strivească.
3
Pentru sos puteți folosi ceapă galbenă, dar cea roșie este mai gustoasă și mai puțin iute.
4
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, la foc mic, până ce devine transparentă.
5
Preparați sosul după ce păstăile sunt puse deja în bolul de servire, ca să fie cald.
6
Dacă doriți ca sosul să fie mai subțire, reduceți cantitatea de amidon alimentar/făină.
7
Nu este necesar să adăugați sare și piper, pentru că muștarul are deja tot ce trebuie pentru a da sosului un gust bun.