Mărturisesc că-mi place tare mult mămăliguța, mai ales caldă și molcuță, dar numai unele mâncăruri se pot asocia cu ea. Așa că atunci când îmi vine o idee de meniu cu mămăliguță, mă bucur și mă străduiesc să transform această masă simplă și naturală într-un adevărat festin.
Se prepară o mămăliguță mai mult moale decât tare și doar cu un praf de sare, pentru că brânza de burduf este suficient de sărată.
Între timp se unge cu unt un vas (de Jena, sau de porțelan termorezistent).
Brânza de burduf se răzuiește pe răzătoarea mare și se lasă în așteptare.
Când mămăliguța este gata, se toarnă un prim strat, fierbinte, la baza vasului. Se adaugă o feliuță de unt și se întinde peste mămăliguță, nivelând primul strat.
Se presoară uniform brânza răzuită de burduf și apoi se pune al doilea și al treilea strat de mămăliguță, procedând la fel ca la primul strat. Peste al treilea strat va fi brânză răzuită de burduf.
Se fac 8 adâncituri în mămăliguță și se pune în fiecare ”cuib” câte un ou de perepeliță.
Se dă vasul la cuptor, la temperatură medie și se lasă până ce se întăresc albușurile. Atunci se scoate vasul din cuptor, se porționează și se servește mămăliguța în straturi.
Cine dorește poate adăuga la servire 1-2 linguri de smântână, sau de iaurt gras.
1
Mămăliguța trebuie să fie mai mult moale, decât tare, ca să se poată întinde ușor straturile (dar nu trebuie să fie, totuși, curgătoare).
2
Nu lăsați preparatul la cuptor până la rumenire, pentru că mămăliguța s-ar putea usca și întări. Lăsați-l doar până ce se întăresc albușurile.
3
În loc de brânză de burduf se poate folosi telemea, sau cașcaval (pentru cei care nu agreează brânza sărată, cea de burduf în special).
4
Puteți servi preparatul cu smântână, sau iaurt gras.