Clasica reteta americana Mac and cheese e de fapt o reteta de macaroane cu diferite tipuri de branza. AM mancat in diverse locuri dar nu m-a convins-considerand ca e putin grea . Dar de curiozitate, am incercat reteta lui Jamie Oliver. Am respectat fIecare pas si ingredient - a iesit o minunatie! -cremoasa si delicioasa! O recomand, dar atentie, e important sa repsectati ingredientele si pasii.
Intr-o cratita punem cubul de unt la incalzim si calim ceapa tocata solzisori -o lasam la clait pana se inmoaie si devine marinie.(aprox 15 mnute)Pune putina sare si piper alb.Adaugam 3 linguri de faina si amestecam astfel incat sa fie absorbita de ceapa .Turnam un litru de lapte,amestecand cu grija.Lasma sa fiarba la froc mic putin -intre timp fierbem pasta-de obicei macaroane micute -macaroni; fierbem pe jumate -odoar 5 minute;
Intre timp razuim branzeturile-branza cheddar,raclette (sau gruyerre) si parmezan.
Punem deoparte si din apa in care au fiert pastele.SI strecuram apoi macaroanele.
In cratita (care a fost luata d epe foc) cu sosul alb adaugam branzeturile, 1 lingurita de mustar englezesc, , putin din apa de la paste s anu fie prea gros si aduagam pastele-amestecam cu grija si punem intr-o forma rezistenta la foc si punem inca branza razuita deasupra (am oprit putina din amestecul razuit initial)
Dam la cuptor pentru 30 minute-apoi scoatem si presaram cu crumble de pesmet cu bacon (punem in tigaie la prajit bacon -panchetta daca aveti tocat marunt marunt cu ulei de masline si ulei fr masline-prajim bine si aduagam apoi paine facuta pesmet-amestecma bine.prajim pana capata culoare si dam iar la cuptor sa se rumeneasca la gratin.