Am mâncat prima dată ”limba soacrei” în urmă cu vreo 6-7 ani, când am fost prima dată la Chișinău. Este un aperitiv de origine rusească, preparat din vinete, foarte bun și relativ ușor și rapid de făcut. Când am gustat prima dată acest aperitiv, vinetele erau preparate pane, dar am aflat că există și varianta prăjirii în tigaie, la foc mic și acum am adoptat-o pe aceasta, deși mie îmi plac mult atât legumele, cât și carnea pane. Mi-am zis că este mai sănătos așa, cu foarte puțin ulei și prăjeli...
Vreau să mai spun că această rețetă, cu nume sugestiv are o bogată simbolistică: limba soacrei este ascuțită și roșie, verdeața (de regulă, pătrunjel) amintește de...”veninul” din unele conversații, iar maioneza onctuoasă (ca vorbele ”mieroase”) este picantă, cu piper și puțin usturoi, pentru a aduce aminte de ”înțepăturile” dintre oameni. În loc de pătrunjel, eu am folosit busuioc, nu numai pentru că nu aveam pătrunjel proaspăt în casă, ci și pentru a salva puțin reputația soacrei: chiar dacă i se zice ”poamă acră”, ea este de regulă mai bisericoasă din fire...
Mai întâi se face o maioneză bine legată, dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, un gălbenuș crud, 1 linguriță rasă de muștar clasic, 30-40 ml de ulei de floarea soarelui și opțional, câteva picături de zeamă de lămâie.
Se curăță usturoiul, se spală și se taie cât mai fin. Se adaugă usturoi și piper, după gust, în maioneză și apoi se încorporează smântâna. Se lasă maioneza picantă în așteptare, ca să se întrepătrundă savorile.
Vinetele se spală, se taie capetele și apoi se feliază de-a lungul, cât mai subțire, ca să se pătrundă ușor la prăjit (dar să nu fie mai subțiri de 4 mm grosime).
Feliile de vinete se pun pe farfurii și se sărează, pe ambele fețe, ca să lase apa. După 10-15 minute, se șterg feliile de vinete cu hârtie absorbantă și se prăjesc la foc mic, în tigaie (unsă foarte puțin cu ulei, numai dacă este nevoie).
Feliile prăjite de vinete se lasă să se răcorească și între timp se pregătesc feliuțele de roșii și verdeața (pătrunjel, sau busuioc).
Când feliuțele de vinete s-au răcit, se ung cu maioneza picantă, se adaugă, la un capăt, frunzele de pătrunjel/busuioc și feliuța de roșie. Se rulează lejer cu roșia și verdeața la interior, având grijă ca acestea să fie vizibile. Odată rulate, aperitivele se pun pe un platou, unde se mai pot pune, dacă a mai rămas, maioneza picantă și feliuțele de roșii.
1
Nu feliați prea subțire vinetele, ca să nu se usuce la prăjire.
2
Dacă aveți o tigaie antiaderentă, prăjiți feliile de vinete fără ulei.
3
Ștergeți feliile de vinete de apa pe care au lăsat-o după ce au fost sărate și apoi puteți să le prăjiți.
4
Prăjiți vinetele ușor, la foc mic, ca să se pătrundă, dar să nu se ardă.
5
La maioneză adăugați usturoi și piper după gust. În mod normal, un singur cățel de usturoi ar fi suficient, dar dacă vreți ca maioneza să fie mai picantă, puteți să mai adăugați încă unul.
6
Lăsați feliile de vinete să se răcească, înainte de a le unge cu maioneză.