Ne plac mult pastele, de tot felul, așa cum ne plac și ciupercile, iar rețeta aceasta, care îmbină armonios cele două ingrediente preferate, ne-a adus o savoare rară. De fapt, ceea ce a contribuit în plus la gustul desăvârșit al acestui preparat au fost și brânzeturile de calitate (cașcaval și mozzarella) dar nu le-am mai specificat în titlu, ca să nu fie prea lung...
Este o rețetă mai costisitoare, dar gustul special al preparatului merită acest efort financiar. Pentru că au fost 4 straturi cu umplutură și pentru că preparatul este foarte consistent, am considerat necesar să-l împart în 8 porții.
Mai întâi se pregătește umplutura de ciuperci. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală și se lasă puțin la scurs, în strecurătoare.
Între timp se curăță ceapa și usturoiul se spală, se mărunțesc și se înmoaie în ulei suficient și la foc mic.
Se dă cașcavalul prin răzătoarea mare.
Se feliază ciupercile și se adaugă în crăticioara în care s-au călit ceapa și usturoiul. Se adaugă 100 ml de apă și apoi se lasă ciupercile la fiert, la foc mediu, până ce scade apa pe care o lasă. Când apa a scăzut, se condimentează ciupercile cu sare și piper și după încă 1-2 minute, se ia cratița de pe foc.
Se face sosul bechamel. Se topește untul în tigaie și apoi se adaugă făina ”în ploaie”. Se amestecă repede până ce rezultă un rântaș în care se adaugă laptele fierbinte, puțin câte puțin. Se încorporează laptele și apoi se mai lasă sosul 10 minute la fiert, la foc mic supravegheat, ca să nu se prindă de fundul vasului. Sosul se va îngroșa treptat pe aragaz, dar și după oprirea focului. Așa că dacă este prea gros, se va mai adăuga puțin lapte, în timp ce fierbe, pe foc. Se condimentează după gust cu sare și piper, opțional și cu nucșoară.
Se pun 3-4 linguri de sos pe fundul vasului termorezistent în care se va face preparatul și apoi se pune primul strat de lasagna. Se pune primul strat de ciuperci, cu tot cu sosul lăsat, apoi se va presăra cașcaval și mozzarella. Se pune al doilea strat de foi de lasagna și se pun la fel: sos bechamel, ciuperci, cașcaval și mozzarella. Se continuă la fel, până la ultimul strat de lasagna, peste care se va pune la fel: sos bechamel, ciuperci, cașcaval, mozzarella.
Se pune capacul pe tava termorezistentă (sau se acoperă cu folie alimentară) timp de 20-25 de minute. După acest interval de timp se scoate capacul și se mai lasă tava la cuptor, până ce preparatul se rumenește frumos. Atunci se scoate tava cu lasagna din cuptor, se porționează și se servește imediat. Este foarte bună și reîncălzită.
1
Puteți folosi orice fel de ciuperci. Eu prefer ciupercile champignons.
2
Fierbeți bine ciupercile, până ce scade apa pe care au lăsat-o, dar să nu fie chiar uscate, să rămână puțin sos, care va contribui la înmuierea foilor de lasagna.
3
Acest tip de foi de lasagna nu trebuie fierte în prealabil.
4
Când faceți sosul bechamel, amestecați rapid făina în unt, până ce se încorporează bine, fără a se forma cocoloașe.
5
Fierbeți sosul bechamel, după ce ați adăugat laptele fierbinte, timp de 10 minute, la foc mic, amestecând întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
6
În rețeta originală, sosul bechamel se condimentează nu numai cu sare și piper, dar și cu nucșoară, condiment preferat în bucătăria franceză, dar pe care eu îl evit, pentru că nu mi se pare potrivit decât în unele preparate, nu și în acesta. (Și când mă gândesc cât am căutat nucșoară, pentru că nu-mi era suficientă cea deja mixată pe care o aveam...!)
7
Dozați bine toate ingredientele, ca să vă ajungă pentru a umple uniform toate foile.
8
Dacă nu aveți capac la tava termorezistentă, puteți s-o acoperiți cu folie de aluminiu.
9
Preparați lasagna la cuptor, timp de 25 minute, cu capacul pus. În acest fel, se asigură înmuierea foilor și topirea brânzeturilor, care vor da preparatului un gust bun.
10
După ce luați capacul de pe tavă, mai lăsați preparatul la cuptor încă 20-25 de minute, până ce se rumenește frumos.
11
Preparatul se servește cald, chiar reîncălzit, dacă este cazul, fiind la fel de bun ca atunci când este proaspăt scos din cuptor.