Este o reteta care imi aminteste de copilarie fiindca era unul din deserturile mele preferate din Ardeal. Stiu ca bunica zicea ca daca pune o mana da "samachise"( branza de vaci) aluatul iese mai pufos,iar gombotii nu se intaresc dupa ce se racesc...si avea dreptate!
Cartofii se fierb in coaja apoi se cojesc si se faramiteaza cu o furculita cat mai marunt. Se pun ouale intregi si cele 3 linguri de zahar, sarea si grisul. Se amesteca bine, apoi se adauga branzica si faina ,framantand bine. Compozitia rezultata se lasa la frigider jumatate de ora.
Prunele se spala bine, se crapa si se scot samburii, se presara cu zahar si scortisoara si se lasa sa stea cat timp sta si coca la frigider.
Intr-o tigaie se pune cam 100 ml de ulei si se incinge, apoi se pune pesmetul si se lasa la rumenit, la foc mic,sa nu se arda; cand e rosiatic inchis se adauga si zaharul si se mai lasa 2-3 minute ;se ia de pe foc si se lasa la racit.
Se pregatesc doua farfurii intinse cu faina, una va servi la modelarea gombotilor, iar pe cealata se vor aseza pe masura ce se fac, astfel nu se vor lipi ;
Se pune la foc o cratita destul de larga cu apa cat sa dea peste gomboti, se da in clocot.
Intre timp se scoate compozitia din frigider si se ia cate o lingura de compozitie, se pun in palma infainata bine, se formeaza o coca plata iar in mijloc se pune o pruna.; se acopera pruna bine si se modeleaza o forma rotunda, cu ajutorul fainii; pe masura ce se fac, se pun gombotii pe farfuria cu faina, departati unul de celalalt sa nu se lipeasca intre ei.
Cand da in clocot apa, se adauga un praf de sare si o lingura de ulei si se pun gombotii unul cate unul cu grija cu ajutorul unei linguri, dar nu prea multi,ca sa nu se lipeasca; se lasa pana cand incep sa se ridice la suprafata, apoi inca vreo 2-3 minute si se scot apoi cu ajutorul unei palete pe o farfurie.
Cat sunt inca fierbinti se tavalesc bine prin pesmet si se asaza pe farfuria de servit.
Se servesc calzi.