Spalam prunele si le scoatem samburii.
Fierbem cartofii in coaja. Ii racim, apoi se trec prin masina de tocat carne.
Se amesteca apoi cu ouale, putina sare, 5-6 linguri de zahar, 3 linguri de ulei. La final adaugam faina. Este foarte posibil sa mai fie nevoie de faina, cantitatea nu se poate sti dinainte pentru ca difera in functie de tipul cartofilor. Unii sunt mai umezi si au nevoie de mai multa faina. Cei fainosi nu cer atata faina. In orice caz, aluatul trebuie sa fie usor elastic, cu tenta lipicioasa.
Aluatul rezultat se intinde pe masa infainata sul, apoi se imparte in portii mici, cat sa ajunga pentru a imbraca dupa aplatizarea in palmele infainate o pruna intreaga. Avem grija ca aluatul sa imbrace bine pruna, adica sa nu se desfaca in timpul fierberii sau al coptului.
Eu am folosit prune mici. Daca prunele sunt mari, vom folosi cate o jumatate de pruna pentru a umple 1 galusca.
Dupa ce am format toate galustele le fierbem in apa cu putina sare. Vor sta la fiert cca 5-7 minute. Cand se ridica la suprafata sunt fierte si le scaotem din apa cu o paleta. Le lasam foarte putin la scurs intr-o strecuratoare dar nu prea mult, ele trebuie tavalite cat sunt calde prin pesmet, altfel nu se mai lipeste de aluat pe toata suprafata, uniform.
Pesmetul se pune in tava, se da la cuptor la foc mic pana isi schimba culoarea si devine auriu. Prin acest pesmet se trec galustile, presaram zaharul si dam tava la copt pentru cca 30 minute.
Pofta buna!
1
se pot servi atat calde cat si reci