Murăturile mele preferate sunt gogoşarii cu conopidă, în oţet. Am pus un borcan de 3kg şi 3 borcane de câte 720 g.
Se spală gogoşarii şi se curăţă de cotoare, apoi se taie în bucăţi potrivite.
Conopida se spală, se curăţă şi se desface în bucheţele mici.
Într-un castronel se amestecă sarea cu zahărul.
Separat, într-un vas încăpător, se aşază un rând de gogoşari cu partea tăiată în sus, ca să absoarbă bine lichidul şi mirodeniile, peste care se presară un pic din amestecul de zahăr şi sare, apoi se stropesc cu oţet. Se mai pune un rând de gogoşari şi iar se presară sare şi zahăr şi se stropesc cu oţet. Se procedează astfel cu toţi gogoşarii, dar şi cu buchetele de conopidă, pe care le pregătim în alt vas.
Se mai amestecă în ei peste o oră, apoi se lasă aşa peste noapte, într-un loc bine aerisit.
A doua zi, se scurge lichidul care s-a strâns de la gogoşari şi de la conopidă şi se pune la fiert împreună cu apa şi mirodeniile. Se lasă să fiarbă cam 10 minute. Apoi se lasă un pic la răcit.
Se aşază feliile de gogoşari şi printre ele bucheţele de conopidă în borcane.
Se toarnă lichidul cald spre fierbinte (nu opărit) peste legume, se pun capacele sau foi de celofan (celofanul se leagă după ce s-a răcit borcanul) şi se depozitează la rece.
Timp de pregătire: 30 min
Timp de aşteptare: câteva ore
Timp de fierbere: 10 minute
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/11/gogosari-cu-conopida-in-otet.html