Am tot auzit de "gomboti",sau galuste cu prune,dar nu m-a incercat curiozitatea pana acum cand mi-am propus sa le incerc. Asa ca,zis si facut. Avand prune,mi-am propus sa incerc ca deh...peste tot auzeam si vedeam comentarii despre aceasta reteta. Aveam in cap ca nu-mi plac aceste galuste. Nu stiu de ce,dar am impresia ca,odata demult,pe vremea cand eram copil,am mancat si am ramas cu niste amintiri,cum ca,nu mi-ar fi satisfacut papilele gustative la vremea aia. Oricum,dupa muuulta vreme,mi-am propus sa le incerc si eu. Si bine am facut,pt ca au fost foooarte bune! Mi-au placut tare mult. Si nu numai mie,ci intregii familii. :-)
Cartofii ii spalam si-i curatam,apoi ii punem la fiert in apa cu un praf de sare si coaja de lamaie.Prunele le spalam,le taiem pe jumatate,scoatem samburii si presaram peste ele zahar si scortisoara.Cartofii fierti se scurg de apa,ii zdrobim ca la piure,apoi adaugam untul,faina,sarea si ouale.Framantam pana obtinem un aluat lipicios. Ne ajutam cu putin ulei pe maini ca sa framantam aluatul. Aveti grija,ca este un aluat mincinos,care cere multa faina. Mai adaugati daca vi se pare prea moale,dar nu foarte multa pt ca se vor intari foarte tare la fiert.
Pesmetul- Punem untul la incalzit intr.o tigaie,adaugam pesmetul si amestecam continuu pana se rumeneste putin. Nu lasati prea mult pt ca se arde si se amaraste. Adaugam zaharul si scortisoara dupa ce am oprit focul.
Pregatim galustele.
Ne infainam mainile si rupem bucati din aluat,aplatizam,incorporam prunele,una cate una si formam galuste.Aluatul trebuie sa fie perfect lipit,altfel se va desface la fiert. Le punem la fiert in apa cu un praf de sare,dupa ce apa a dat in clocot. Dam focul mic si le lasam 4-5 minute,pana cand galustele se ridica deasupra. Daca nu se ridica,le ajutati cu o paleta,pt ca probabil s.au lipit. Le scoateti cu ajutorul unei spumiere si le rostogoliti prin pesmet cu zahar si scortisoara.Le punem pe un platou si le lasam sa se raceasca.Apoi sunt bune de papat. :)
Foarte,foarte bune!