Galustele de cartofi cu prune sunt un desert tradițional românesc delicios. Este si foarte versatil, se poate face si in varianta cu caise sau cu alte fructe.
Pentru aceste Galuste de cartofi cu prune - Reteta traditionala romaneasca, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: cartofi, faina, oua, pesmet, unt, zahar, scortisoara si prune.
Cum se prepara Galuste de cartofi cu prune - Reteta traditionala romaneasca:
Fierbe cartofii in coaja pana devin moi.
Curata-i de coaja cat sunt inca calzi si paseaza-i bine pana obtii un piure fin. Lasa-i sa se raceasca.
In piureul de cartofi rece, adauga ouale, faina si un praf de sare. Framanta bine pana obtii un aluat omogen si elastic. Daca este prea lipicios, mai adauga putina faina.
Spala prunele, scoate samburii si taie-le in jumatati.
Ia o bucata mica de aluat, aplatizeaz-o in palma si pune o jumatate de pruna in mijloc. Inchide aluatul in jurul prunei, formand o galusca.
Continua pana termini aluatul si prunele.
Pune o oala mare cu apa si un praf de sare la fiert.
Cand apa incepe sa fiarba, adauga galustele cu grija.
Fierbe-le pana se ridica la suprafata, apoi mai lasa-le inca 2-3 minute. Scoate-le cu o spumiera si lasa-le sa se scurga bine.
Intr-o tigaie, topeste untul si adauga pesmetul. Prajeste-l la foc mediu, amestecand continuu, pana devine auriu.
Adauga zaharul si scortisoara si amesteca bine.
Tavaleste fiecare galusca fierbinte prin pesmetul pregatit, asigurandu-te ca este acoperita uniform.
Galustele de cartofi cu prune se servesc calde, dar sunt delicioase si reci. Poti sa le presari cu zahar pudra inainte de servire pentru un plus de dulceata.
Incearca si varianta de Galuste cu caise, foarte aromate si delicioase sau reteta de Galuste cu prune.
Iti recomandam si reteta de Papanasi muntenesti.
Pofta buna!