M-am inspirat dupa reteta Jamilei sunt tare gustoase ,nu mai facusem niciodata http://www.bucataras.ro/retete/galuste-cu-prune-reteta-video-49895.html
Au iesit putin cam mari,dar nu am gasit prune mai micute:)
Cartofii se pun in coaja la fiert in apa cu sare.Se curata de coaja si se paseaza ca pentru piure si ii lasam sa se raceasca.
Prunele se taie pe o parte si se scot samburii,se pun intr-un castron cu cele 2 linguri de zahar.
Untul il punem intr-o craticioara,adaugam pesmetul si lasam sa se rumenesca putin.La sfarsit se adauga zaharul,praful de scortisoara si esenta de portocala,se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.
Peste cartofi adaugam cele 2 oua,faina si uleiul si amestecam bine aluatul pana devine elastic si putin lipicios.Il lasam 5 minute sa se odihneasca.
Luam faina pe ambele palme si luat cate o bucata de aluat,o intindem bine in palme ,punem cate o prune si inchidem bine aluatul,o invartim ca pe o bila.
Se pun pe o farfurie presarata cu faina.
Asa se procedeaza cu toate galustiile pana terminam aluatul.
Pe foc punem o oala cu apa si sare la fiert.Cand a inceput sa clocoteasca se adauga pe rand bilele de aluat,(dar sa nu fie foarte multe,sa aiba spatiu intre ele.).
Cand se ridica la suprafata se scot si se dau prin pesmet.
Se servesc atat calde cat si reci.
Pofta buna!
1
Cartofii sa fie foarte bine pasati.
2
Nu folositi 300 g pesmet pentru ca este prea mult,mie mi-a ramas destul.