Îmi plac în mod deosebit ficățeii de pui, așa că orice rețetă nouă cu acest ingredient mă tentează. Preparatul de față a avut un gust excelent datorită sosului dulce-acrișor, la care au contribuit atât roșiile, cât și vinul alb. Evident, cu mămăliguță caldă alături, pot zice că pentru mine a fost un răsfăț culinar. Nu sunt pretențioasă...
Ficățeii de pui se curăță, se spală bine și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă de apă.
Se spală roșiile, se feliază și se lasă în așteptare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor la foc mic în ulei de floarea soarelui, până ce se înmoaie. Se curăță și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se adaugă în tigaia cu ceapa călită.
Apoi se adaugă în tigaie ficățeii de pui bine scurși de apă și se prăjesc ușor pe toate fețele, până ce își schimbă culoarea. În același timp se adaugă în tigaie și feliile de roșii.
Se condimentează ficățeii cu sare și piper, se adaugă vinul, se acoperă tigaia cu capacul și se lasă la foc mic, ca să se prepare înăbușit.
Când sosul a mai scăzut puțin și ficățeii s-au pătruns, se ia capacul de pe tigaie, se mai lasă 1-2 minute, după care se oprește focul de la aragaz. Atunci ficățeii pot fi serviți, presărați cu pătrunjel tocat și cu mămăliguță caldă alături.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine dulce.
2
Ficățeii se prăjesc ușor în tigaie, pe toate fețele, doar până ce-și schimbă culoarea.
3
Folosiți un vin de calitate.
4
După ce adăugați vinul, gătiți ficățeii la foc mic, înăbușit (cam 5-7 minute).
5
Nu țineți prea mult tigaia pe foc, ca să mai rămână sos, iar ficățeii să fie fragezi. În acest fel, ficățeii nu se vor usca și vor avea o culoare frumoasă, nu se vor înnegri.
6
Puteți adăuga și alte condimente, care vă plac.